Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Mode-ontwerper Iversen reageert op commotie jas Máxima

15 april 2016 · Leestijd 2 min

Mode-ontwerper Claes Iversen heeft "vanzelfsprekend nooit" de bedoeling gehad in zijn voor koningin Máxima ontworpen jas verwijzingen te maken naar nazi-symbolen als een hakenkruis. Dat stelt Iversen (38) in een verklaring naar aanleiding van de commotie die donderdag bij Duitse (sociale) media ontstond over zijn creatie. De koningin droeg die 's ochtends bij het koninklijk werkbezoek aan Beieren.

"Het is vanzelfsprekend nooit mijn bedoeling geweest de gesuggereerde referentie te maken", aldus Claes Iversen. "Het borduur is gecreëerd vanuit de gedachte om met onconventionele borduurmaterialen een klassiek geometrisch element vorm te geven", verklaarde hij de opvallende versieringen op de hooggesloten grijze mantel.

detail-jas-Ma-xima.jpg

Op afstand zou een aantal versieringen de indruk wekken van een hakenkruis, zo meenden een aantal Duitsers op Twitter. Er ontstond een discussie over de jas en die leidde tot berichtgeving in de media. 'Wat draagt koningin Máxima nu', vroeg dagblad Die Welt zich af. De combinatie van de jas en een bezoek aan het nauw met het nazi-verleden verbonden Neurenberg maakte het volgens de krant extra opmerkelijk. De versierselen zijn onder meer gemaakt met bouwmaterialen. "Waar normaal gesproken alleen gewerkt wordt met stenen en pailletten, heb ik gekozen om ook gebruik te maken van constructiematerialen als bouten, schroeven en sleutels om daarmee patronen te ontwikkelen. Hiermee worden ogenschijnlijk alledaagse materialen verwerkt tot kostbare decoraties", stelde Iversen in zijn reactie. Koningin Máxima draagt regelmatig ontwerpen van de in Amsterdam wonende en werkende Deen. De gewraakte jas droeg ze eerder op de eerste dag van het staatsbezoek aan Denemarken vorig jaar en vorige maand, bij het staatsbezoek aan Frankrijk, verscheen de koningin ook in creaties van Iversen.

Bron: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--