Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Mode: royals gekleed in de kleuren van een land

12 juni 2023 · Leestijd 3 min

Volgende week staat het staatsbezoek aan België op de agenda. Tijdens staatsbezoeken en andere officiële bezoeken kiezen royals er soms voor om de kleuren van de vlag, van het land waar ze zijn, te dragen. Van koningin Máxima tot prinses Diana, dit zijn de leukste voorbeelden van flagdressing.

Koningin Máxima 

De postzakjas van Jan Taminiau! In 2009 verschijnt Máxima in deze bekende outfit op de Arnhem Mode Biënnale. Het is een perfect voorbeeld van flagdressing, want op de jas is de vlag van Nederland gedrukt. 

Ontwerp zonder titel (3)

Tijdens het bezoek aan Ierland in 2019 draagt Máxima een galajurk in de kleur van het land: groen. 

Ontwerp zonder titel (9)

Máxima bezoekt in 2022 de RAI in Amsterdam om met Oekraïense vluchtelingen te praten. Hier kiest ze voor een blauwe en gele outfit: de kleuren van de vlag van Oekraïne. 

Ontwerp zonder titel (10)

Flagdressing kan ook met meerdere outfits, dat bewijst Máxima tijdens het staatsbezoek aan Oostenrijk. Ze begint het bezoek volledig in het rood en bij het staatsbanket draagt de koningin een prachtige witte jurk van Stella McCartney. Rood en wit zijn de kleuren van de Oostenrijkse vlag. 

Ontwerp zonder titel (12)

Een van de meest recente voorbeelden is van het staatsbezoek van president Macron aan Nederland in april van dit jaar. Bij het bezoek zijn Máxima en Brigitte Macron gekleed in het rood-wit-blauw. Toeval of niet, het geeft een Nederlandse uitstraling. 

Ontwerp zonder titel (15)

Ook bij Koningsdag in Rotterdam komt Máxima niet zomaar in het groen-wit gekleed, de kleuren zitten in de Rotterdamse vlag. 

Ontwerp zonder titel (17)

Prinses Beatrix 

Prinses Beatrix, toen nog koningin, doet ook aan kleden in de kleuren van een land. Zoals bij het staatsbezoek aan Italië in 1985.

Ontwerp zonder titel (13)

Prinses Diana 

Een van de bekendste en leukste voorbeelden van het kleden naar de vlag van een land komt van prinses Diana. In 1986 is Diana op bezoek in Japan en draagt ze een witte jurk met rode stippen, een duidelijke knipoog naar de witte vlag met rode stip. 

Ontwerp zonder titel

Catherine, prinses van Wales 

De prinses van Wales draagt graag kleuren van het land waar ze op bezoek is. Net als koningin Máxima laat Catherine zich tijdens een bezoek aan Ierland inspireren door de kleur van het land. 

Ontwerp zonder titel (1)

Ook tijdens haar reizen naar Canada zien we haar vaak in het rood en wit en natuurlijk kan het esdoorn blad niet ontbreken aan haar outfits (zie haar broche en hoedje). 

Ontwerp zonder titel (4)

Het weekend van de kroning van koning Charles gaat Catherine geheel in stijl in het rood-wit-blauw, de kleuren van het Verenigd Koninkrijk. 

Ontwerp zonder titel (6)

Hertogin Meghan 

Schoonzus Meghan maakt ook gebruik van de kleuren van Groot-Britannië en draagt deze tijdens haar laatste weekend in het Verenigd Koninkrijk als werkende royal. 

Ontwerp zonder titel (8)

Kroonprinses Victoria 

Niet alleen Nederlandse en Britse royals doen aan flagdressing. Ook de koninklijke dames in Scandinavië weten hun garderobe af te stemmen op het land waar zij zich bevinden. Zoals bij de viering van de onafhankelijkheid van Estland. Hier komt de Zweedse kroonprinses Victoria aan in het blauw-zwart-wit, de kleuren van de vlag.  

Ontwerp zonder titel (5)

Kroonprinses Mary 

Kroonprinses Mary van Denemarken hoort ook in dit lijstje thuis, want tijdens een bezoek aan Den Haag is ze op zijn Nederlands gekleed in het oranje. 

Ontwerp zonder titel (11)

Foto's: ANP 

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--