Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Lekker kijken: de mooiste jurken van Prinsjesdag op een rij

18 september 2023 · Leestijd 3 min

Morgen is het weer Prinsjesdag! De koning leest dan de troonrede voor en leden van de koninklijke familie zwaaien vanaf het balkon op Paleis Noordeinde. Maar ook de mode (met name de hoedjes) is een belangrijk onderdeel van Prinsjesdag. Wij hebben de mooiste looks van de koninklijke dames op de derde dinsdag in september op een rijtje gezet.

Jaarlijks stapt koningin Máxima in de mooiste galajurken in de koets om samen met koning Willem-Alexander naar de Ridderzaal te gaan. Vanwege de renovatie van het Binnenhof wordt de troonrede dit jaar in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag voorgelezen. Natuurlijk zien we ook schoonzus prinses Laurentien en sinds vorig jaar dochter prinses Amalia net als Máxima in prachtige creaties verschijnen. 

Prinses Amalia 

Sinds haar 18e verjaardag is prinses Amalia aanwezig op Prinsjesdag. Met haar debuut weet de prinses meteen al te verrassen. In een groene japon die de prinses gewoon online heeft geshopt bij Asos en een hoedje uit de kast van haar moeder straalt ze in 2022. Wij zijn benieuwd wat de prinses dinsdag zal dragen.

Amalia prinsjesdag

Prinses Laurentien

Al sinds haar huwelijk met prins Constantijn in 2001 is Laurentien met Prinsjesdag van de partij. De prinses weet altijd te stralen in haar kleurrijke jurken. De keuze voor welk modehuis de prinses zal kleden, is vaak snel gemaakt, want regelmatig kiest Laurentien voor een jurk van Hardies.

Laurentien prinsjesdag

In 2015 gaat ze voor een bijzondere creatie tijdens de derde dinsdag in september. Deze gehaakte japon met cape is uiteraard ook van modehuis Hardies

Laurentien prinsjesdag

En net als de groene japon is deze paarse jurk van 2012 voorzien van een kleine cape. 

Laurentien prinsjesdag

Koningin Máxima

In 2003 stapt de hoogzwangere prinses Máxima uit de koets in deze roze outfit van Natan. Máxima's jas heeft veel details en dus draagt de prinses een simpel en klassiek hoedje om de look af te maken. 

Máxima prinsjesdag

Voor haar eerste Prinsjesdag als koningin gaat Máxima voor goud. Ze draagt een japon van Jan Taminiau met een patroon van ruiten. 

Máxima prinsjesdag

Taminiau is een favoriet van de koningin en dus kiest zij vaker voor zijn ontwerpen. Op deze prachtige jurk van de Nederlandse ontwerper zijn vogels en bloemen geborduurd. Een echt kunstwerk!

Máxima prinsjesdag

En ook in 2019 gaat Máxima voor Taminiau. In een mooie bordeauxrode japon, inclusief cape, weet onze koningin te verrassen. Haar hoed is een Engelse creatie van Philip Treacy.   

Máxima prinsjesdag

Een jaar later breekt Máxima de traditie en draagt ze een jurk van Claes Iversen. Een duurzame keuze, want ze laat de eerder gedragen jurk in een donkerdere geeltint verven. 

Máxima prinsjesdag

Foto's: ANP 

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--