Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Hoedjesdag! Máxima's Prinsjesdag-hoeden door de jaren heen

15 september 2020 · Leestijd 6 min

Het is Prinsjesdag! Een dag vol tradities, waarvan één het dragen van hoeden. In aanloop naar vanmiddag kijken we samen met hoedenontwerpster Daphne Ferdinandus naar de Prinsjesdag-hoeden van Máxima van de afgelopen 18 jaar.

Maxima's eerste Prinsjesdag

Máxima's eerste prinsjesdag, in 2002.
Máxima's eerste prinsjesdag, in 2002.

Daphne: "Ik vind het heel erg mooi dat de bloemen zijn gemaakt van veren en dat is heel secuur werk. Dit haarstuk heeft meerdere onderdelen, elk veertje is op maat geknipt en dan bij elkaar gebonden waardoor er een bloem ontstaat. De rode kleur is perfect gematched bij het jasje dat Máxima draagt. Wat ik leuk vind, is dat je hier ook nog een beetje haar Argentijnse roots terugziet. Wel flamboyant, maar toch klein en nog een beetje voorzichtig. Heel leuk dat je dit zo gecombineerd ziet."

Mooi roze is niet lelijk

Máxima in 2003.
Máxima in 2003.

Daphne: "Deze hoed heeft een hele gave kleur en matcht ook weer perfect bij het tasje dat ze draagt. De hoed is gemaakt van sinamay en het lijkt op zo’n klassiek hoedje dat Jacky Kennedy altijd droeg. Een hele simpele hoed, maar dat past bij de outfit. De jas heeft veel details en is een aanwezig ontwerp waardoor je met de hoed niet veel meer moet doen, anders wordt het overdreven. En leuk dat het achter op het hoofd wordt gedragen, heel goed gedaan."

Een hoed gemaakt van een ananasplant

Máxima in 2008.
Máxima in 2008.

Daphne: "Dit is niet per se mijn favoriet maar ik vind het toch leuk, want de hele outfit doet me denken aan de jaren '20. Als je de film Great Gatsby ziet, dan zie je van die wijde jurken van dunne, soepele materialen met daarbij van die grote floppy hoeden. Al is deze iets steviger en van sinamay materiaal. Dat is een heel stug en stevig stro, gemaakt van een ananasplant. Het mooie aan dit materiaal is dat het heel snel pigmenten oppakt, en dat is natuurlijk heel handig bij zo'n paarse kleur, dat je die helemaal kan aanpassen op de outfit. Er zit een mooie bloemenpartij aan de zijkant, ik vermoed met de hand gemaakt van organza."

Een jaren 40 look

Máxima in 2009.
Máxima in 2009.

Daphne: "Dit haaraccessoire zit waarschijnlijk op een haarspelt vast in het haar. Dit is gemaakt van een stof die voile heet en dat zag je heel veel in de jaren '40. Leuk is dat het haar van Máxima ook in de stijl van de jaren '40 is gekapt, met die gekrulde lok. Leuk dat er dus is nagedacht over hoe een hoed en het haar zo samenkomen. Vroeger werd het voile voor de ogen gedragen, maar in Máxima’s functie moet je een open blik hebben, dus daarom hebben ze er waarschijnlijk voor gekozen dat hier niet te doen, en dat is erg mooi gedaan."

De fedora

Máxima in 2011.
Máxima in 2011.

Daphne: "Deze hoed noem je een fedora. Een mooie casual hoed. Ik denk dat hij gemaakt is van luxe velours vilt en met een standaard lint van ribsband afgewerkt. In plaats van een strik of een andere simpele bevestiging is er gewerkt met een kruleffect dat schuin voorop het hoofd zit. Dat maakt hem net wat minder casual. Wat ik heb begrepen, is dat Máxima dit ontwerp zelf heeft bedacht, samen met de Belgische hoedenontwerpster Fabienne Delvigne. Heel persoonlijk dus."

Typisch Máxima

Máxima in 2013, voor het eerst als koningin.
Máxima in 2013, voor het eerst als koningin.

Daphne: "Een hoed van de Belgische ontwerpster Fabienne Delvigne. Dit type hoed zie je vaker bij Máxima, met zo'n opstaande rand. Het is een mooie keuze want zo zie je haar gezicht heel goed. De grootte vind ik heel gaaf, dat maakt het super koninklijk. De gebruikte kleur is goud, dat past mooi bij haar jurk, maar de hoed is eerder gedragen tijdens het huwelijk van prins Albert van Monaco. Goed om te zien dat Máxima hoeden hergebruikt."

Een dopje

Máxima in 2014.
Máxima in 2014.

Daphne: "Een heel klein basishoedje, verwerkt met dezelfde stof als de jurk. De stof is gedrapeerd om de vorm heen. Ik vind het mooi dat het een klein hoedje is, een klein dopje, omdat de jurk en de hele outfit al erg aanwezig zijn. Anders zou het misschien teveel worden. Een goede keuze voor bij de rest van de outfit."

Een fascinator

Máxima in 2018.
Máxima in 2018.

Daphne: "Deze hoed noem je een fascinator. Wat heel erg mooi is aan deze hoedenstijl, is dat hij schuin op het hoofd zit. Daardoor creëer je ruimte onder de hoed. Hierdoor komt de garnering, die meestal bovenop de hoed zit, nu onderop en dat heeft een verrassend effect. Zo zie je aan de buitenkant niet veel gebeuren, en is het des te leuker dat eronder veel gebeurt. Ik moet zeggen dat ik de veren niet helemaal begrijp, maar ik vind de kleuren van de bloemen heel mooi passen bij de jurk."

Last but not least

Máxima in 2019.
Máxima in 2019.

Daphne: "Mijn favoriet van alles wat ze tot nu toe met Prinsjesdag heeft gedragen. Echt perfect gekozen bij de outfit. Zo'n mooie hoed! We noemen dat in Nederland een dopje, maar dat doet deze hoed teniet. Het is eigenlijk een mooie druppelvorm. De stof is verlour vilt en heeft een hele mooie textuur, waardoor hij bijna gaat glanzen. De hoed is gemaakt door Philip Treacy, een van de grote hoedenmakers. Hij maakt heel veel hoeden voor de Engelse society en het Britse koningshuis. Erg leuk om te zien dat ze soms ook voor zo’n exclusief model kiest."

Hoedenmaakster Daphne Ferdinandus

Hoedenmaakster Daphne Ferdinandus volgde de traditionele modiste opleiding in Londen op de Kensington & Chelsea College.

Na haar opleiding heeft zij vanuit het buitenland gewerkt voor gerenommeerde ontwerpers aan uitdagende couture projecten. Zij heeft onder andere hoeden mogen maken voor klanten uit Hollywood en de Britse koninklijke familie.

Na negen jaar ervaring in het buitenland maakt Daphne nu op ambachtelijke wijze hoeden in haar atelier aan huis in Rotterdam.

Foto's : ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--