Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Naruhito, Akishino, Aiko, Mako of Kako: wie is nu wie?

2 december 2023 · Leestijd 3 min

De Japanse keizerlijke familie grossiert in het kiezen van namen die op elkaar lijken. Maar wie hoort nu bij wie? Wij zoeken het uit!

Prinses Aiko wordt morgen 22 jaar. Maar wie is zij, en wie zijn haar familieleden van wie de namen zó op elkaar lijken? We leggen het uitgebreid aan je uit. Zit je er klaar voor? 

Lees verder onder de foto's.

Naruhito_Masako.jpg
Keizer Naruhito en keizerin Masako.
inhuldgingmasakonaruhito.jpg
De inhuldiging van de keizer en keizerin in 2014.

#1 Naruhito en Masako

Naruhito is 63 jaar en is sinds 2019 de 126e keizer van Japan. In 1993 trouwde hij met Masako, die een succesvolle carrière als diplomate opgaf om met hem te trouwen. Zij werd vooral bekend doordat ze kampte met depressieve klachten. Dat ontstond hoogstwaarschijnlijk door de strikte regels aan het Japanse hof. Daarom was het destijds extra bijzonder dat ze bij de inhuldiging aanwezig was van koning Willem-Alexander in 2013.

In 2001 werd hun enige dochter Aiko geboren. Omdat in Japan de wet geldt dat alleen een man recht heeft op de troonopvolging, zal Aiko vooralsnog geen keizerin worden van Japan.

Lees verder onder de foto's.

Aiko.jpg
Prinses Aiko.
akishino_kiko.jpg
Prins Akishino en Kiko Kawashima.

#2 Akishino en Kiko en hun 2 dochters Mako en Kako

Prins Akishino is naast zijn broer Naruhito goed te herkennen aan zijn snor. Hij werd geboren in 1965 als tweede zoon van oud-keizerlijk paar Akihito en Michiko. Hij studeerde rechten en biologie, en deed zelfs een studie ichtyologie (vissenkunde) aan de Universiteit van Oxford. In 1990 trad Akishino in het huwelijk met Kiko Kawashima (1966). Zij kregen twee dochters, Mako (1991, rechts op de foto hieronder) en Kako (1994). Zij moeten niet te vaak dezelfde kleding aandoen, want anders zijn ze niet meer uit elkaar te houden!

Lees verder onder de foto's.

prinses_Kako_en_prinses_Mako.jpg
Links: prinses Kako, rechts: prinses Mako.
mako_verloving.jpg

Mako studeerde Engels in Dublin, en hielp sinds 2011 oud-keizer Akihito met werkbezoeken. Zo reisde ze naar Brazilië, Hongarije en Honduras. Tijdens haar studie leerde ze Kei Komuro kennen, met wie ze een relatie kreeg. In 2017 werd officieel hun verloving aangekondigd, alleen dit werd vanwege financiële problemen uitgesteld tot 2020. Nu hun huwelijk is gesloten, treedt Mako volgens de Japanse wet terug uit de keizerlijke familie, omdat Kei een burger is.

Lees verder onder de foto.

kako.jpg

Haar zusje Kako studeerde aan aan de Gakushuin University in Tokio. Net als haar zus en moeder ging ze verder studeren in Engeland, maar ze koos voor een andere universiteit dan zij deden. Kako besloot een uitwisselingsjaar aan de universiteit van Leeds te doen, wat ze in 2018 afrondde. Ze volgde daar onder meer vakken over drama en psychologie. Daarna maakte ze haar studie af aan de International Christian University in Tokio. Sindsdien is ze in dienst van de keizerlijke familie door zelf bijvoorbeeld werkbezoeken af te leggen, zo schrijft The Japan Times. Zo was ze laatst op een meerdaags bezoek in Peru. 

Kako is anders dan haar zus nog niet verloofd. Over trouwen zegt de prinses: "Ik hoop in de komende tijd te trouwen, op een moment dat het niet te laat is. Mijn ideale partner zou iemand zijn bij wie ik me kan ontspannen."

#3 Prins Hisahito

hisahito.jpg

Bij de derde zwangerschap van Kiko in 2006 was het extra van belang welk geslacht het kind zou krijgen: het moest een jongen worden. Anders zou de keizerlijke familie met uitsterven bedreigd worden. Er werd een zoon geboren, prins Hisahito. Een naam om te onthouden, want hij is na zijn vader de beoogde troonopvolger van Japan.

Foto's: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--