Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Naruhito, Akishino, Aiko, Mako of Kako: wie is nu wie?

7 december 2019 · Leestijd 4 min

De Japanse keizerlijke familie grossiert in het kiezen van namen die op elkaar lijken. Maar wie hoort nu bij wie? Wij zochten het uit!

Prinses Aiko werd afgelopen week 18 jaar, en daarom ging ze op de foto met haar vader keizer Naruhito. Maar wie is zij, en wie zijn haar familieleden van wie de namen zó op elkaar lijken?

1. Naruhito, Masako en Aiko

Hij is de 59-jarige zoon van Akihito en de kersverse keizer van Japan: Naruhito, ook wel prins Hiro genoemd. In 1993 trouwde hij met Masako, die een succesvolle carrière als diplomate opgaf om met hem te trouwen. Zij werd vooral bekend doordat ze kampte met depressieve klachten. Dat ontstond hoogstwaarschijnlijk door de strikte regels aan het Japanse hof. Daarom was het destijds extra bijzonder dat ze bij de inhuldiging aanwezig was van koning Willem-Alexander in 2013.

Aiko.jpg

In 2001 werd hun enige dochter Aiko geboren. Omdat in Japan de wet geldt dat alleen een man recht heeft op de troonopvolging, zal Aiko vooralsnog geen keizerin worden van Japan.

2. Akishino (met snor), Kiko, Mako, Kako en Hisahito

akishino_kiko.jpg

Prins Akishino is naast zijn broer Naruhito goed te herkennen aan zijn snor. Hij werd geboren in 1965 als tweede zoon van oud-keizerlijk paar Akihito en Michiko. Hij studeerde rechten en biologie, en deed zelfs een studie ichtyologie (vissenkunde) aan de Universiteit van Oxford. In 1990 trad Akishino in het huwelijk met Kiko Kawashima (1966).

Zij kregen twee dochters, Mako (1991, rechts op de foto hieronder) en Kako (1994). Zij moeten niet te vaak dezelfde kleding aandoen, want anders zijn ze niet meer uit elkaar te houden!

Mako studeerde Engels in Dublin, en hielp sinds 2011 oud-keizer Akihito met werkbezoeken. Zo reisde ze naar Brazilië, Hongarije en Honduras. Tijdens haar studie leerde ze Kei Komuro kennen, met wie ze een relatie kreeg. In 2017 werd officieel hun verloving aangekondigd, alleen dit werd vanwege financiële problemen uitgesteld tot 2020. Nu doet Kei er alles aan om tóch met zijn grote liefde te kunnen trouwen. Als hun huwelijk is gesloten, treedt Mako volgens de Japanse wet terug uit de keizerlijke familie, omdat Kei een burger is.

kako.jpg

Haar zusje Kako studeerde aan aan de Gakushuin University in Tokio. Net als haar zus en moeder ging ze verder studeren in Engeland, maar ze koos voor een andere universiteit dan zij deden. Kako besloot een uitwisselingsjaar aan de universiteit van Leeds te doen, wat ze in 2018 afrondde. Ze volgde daar onder meer vakken over drama en psychologie. Daarna maakte ze haar studie af aan de International Christian University in Tokio. Sindsdien is ze in dienst van de keizerlijke familie door zelf bijvoorbeeld werkbezoeken af te leggen, zo schrijft The Japan Times

Kako is anders dan haar zus nog niet verloofd. Over trouwen zegt de prinses: "Ik hoop in de komende tijd te trouwen, op een moment dat het niet te laat is. Mijn ideale partner zou iemand zijn bij wie ik me kan ontspannen."

3. Hisahito

hisahito.jpg

Bij de derde zwangerschap van Kiko in 2006 was het extra van belang welk geslacht het kind zou krijgen: het moest een jongen worden. Anders zou de keizerlijke familie met uitsterven bedreigd worden. Er werd een zoon geboren, Hisahito. Een naam om te onthouden, want hij is na zijn vader de beoogde troonopvolger van Japan.

Hisahito is vorige maand begonnen aan een opleiding aan de Ochanomizu University Junior High School in Tokio. Het was in zijn klas waar nog niet zo lang geleden een mes werd gevonden. 

Foto's: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--