Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Nationale en koninklijke feesten allemaal geschrapt

23 april 2020 · Leestijd 3 min

De lijst met geschrapte grote koninklijke en nationale evenementen wordt alsmaar langer. Naast Nederland hebben inmiddels ook Noorwegen, België en Luxemburg de viering van de nationale feestdag geschrapt. België kijkt nog of er op 21 juli een aantal elementen in stand gehouden kunnen blijven, maar dan zonder publiek. De Britse koningin heeft dat idee voor Trooping the Colour, de officiële viering van haar 94e verjaardag, al opgegeven.

De Deense koningin Margrethe was vorige week de eerste die haar verjaardag thuis moest vieren, zonder de gebruikelijke fanfare en de grote feesten die waren gepland omdat ze tachtig werd.

csm_koningin_margrethe_balkon_paleis_verjaardag_80_62022d107d.jpg

Koning Willem-Alexander

Koning Willem-Alexander is maandag de volgende die met zijn gezin een feestje moet bouwen in de achtertuin van Huis ten Bosch in plaats van de geplande koningsdag met zijn familie in Maastricht. Voordeel is wel dat hij eerdere vieringen van Koningsdagen kan terugkijken.

ANP-372127870.jpg

Noorwegen

De Noorse nationale feestdag op 17 mei, met de traditionele kinderoptochten voor het huis van het kroonprinselijk gezin en daarna voor de koninklijke familie bij het paleis in Oslo, wordt dit jaar ook overgeslagen. Dat is sinds de Tweede Wereldoorlog niet meer gebeurd. Het is extra pijnlijk omdat de kinderoptocht in Oslo dit jaar haar 150-jarig jubileum zou vieren. Er zijn stemmen opgegaan om de feestdag na de zomer alsnog te vieren, maar daarover is nog geen beslissing genomen.

ANP-373598728.jpg

Trooping the Colour Groot-Brittannië

Bij Trooping the Colour, dit jaar gepland voor 13 juni, zijn altijd tienduizenden mensen op de been in het hartje van Londen, naast honderden militairen. Dat was tijdens de coronacrisis geen optie, al werd nog even gedacht aan alternatieven. Deze week echter liet Buckingham Palace weten daar niet meer naar te kijken. De laatste keer dat het kleurrijke evenement moest worden afgelast was in 1955 vanwege een nationale spoorwegstaking.

ANP-374450592.jpg

Geen feest in Luxemburg

De Luxemburgse nationale feestdag op 23 juni, enigszins te vergelijken met de Nederlandse Koningsdag omdat het de officiële viering is van de verjaardag van de groothertog, sneuvelde toen de regering bekendmaakte dat tot het einde van de zomer geen grote publieke bijeenkomsten mogen plaatsvinden. Luxemburg verkeert op de vooravond van de feestdag altijd in kermissfeer, dus het was meteen duidelijk dat het feest niet doorging. Of er nog een element wordt gehandhaafd, is net als in België nog niet bekendgemaakt.

Nationale feestdag België

België markeert de nationale feestdag op 21 juli, die zich eigenlijk alleen afspeelt in het centrum van Brussel, onder meer met een groot militair defilé, publieksactiviteiten en vuurwerk bij het paleis en een volksbal in de Marollen. Allemaal massabijeenkomsten en die zijn door de regering tot 1 september verboden. Koning Filip kan vanuit huis wel zijn traditionele toespraak houden.

Nationalefeestdag2019.jpg

Bron: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--