Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Naturalis past koninklijke opening aan na nieuwe coronaregels

29 september 2020 · Leestijd 2 min

De opening door koning Willem-Alexander van de jubileumtentoonstelling en viering van Natuurhistorisch museum Naturalis verliep dinsdagmiddag anders dan gepland. De maandag aangekondigde nieuwe coronamaatregelen hebben er toe geleid dat tal van uitnodigingen om bij het gelijktijdige Gala van de Biodiversiteit aanwezig te zijn, in allerijl moesten worden ingetrokken.

Dit om aan het kleine nog toegestane aantal aanwezigen te komen en te zorgen dat Willem-Alexander niet zou afzeggen. Ook de media worden aan banden gelegd of mogen niet bij het Gala fysiek aanwezig zijn, maar moeten genoegen nemen met een livestream van de opening. De koning verricht die nog wel en bezoekt daarna de speciale en nieuwe tentoonstelling 'Van onschatbare waarde - 200 jaar Naturalis'.

Dat uitgerekend de koning is uitgenodigd is niet toevallig. Naturalis heeft een koninklijke voorgeschiedenis. Het werd namelijk in augustus 1820 door koning Willem I opgericht als 's Rijks Museum van Natuurlijke Historie door koning Willem I. De verzameling omvat tegenwoordig meer dan 42 miljoen objecten, waaronder ruim 14 miljoen insecten.

Lees verder onder de foto's. 

Die omvang is mede te danken aan fusies met andere collecties, zoals het Zoölogisch Museum en het Nationaal Herbarium. Het museum is tevens onderzoeksinstituut en heet voluit Nederlands Centrum voor Biodiversiteit Naturalis. De naam Naturalis wordt eigenlijk pas sinds 1998 gebruikt toen koningin Beatrix het huidige gebouw achter het Leidse station opende.

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--