Nederland en Zweden: een eeuw aan koninklijke bezoeken
Deze week gaan koning Willem-Alexander en koningin Máxima op staatsbezoek naar Zweden. Het staatsbezoek is een bevestiging van de goede relatie tussen beide landen, die al heel ver teruggaat. Een leuke reden om eens terug te blikken op honderd jaar koninklijke bezoeken tussen Nederland en Zweden. We beginnen bij Wilhelmina, de overgrootmoeder van Willem-Alexander.
Wilhelmina
In 1890 wordt Wilhelmina als 10-jarig meisje koningin van het Koninkrijk der Nederlanden. Ze volgt haar overleden vader koning Willem III (1817-1890) op. Acht jaar later, vlak na haar 18e verjaardag, wordt Wilhelmina ingehuldigd. Tot die tijd is haar moeder Emma van Waldeck-Pyrmont (1858-1934) koningin-regentes.
Wilhelmina moet zichzelf bewijzen en dat doet ze. In een tijd waarin grote monarchieën vallen, houdt zij het land stabiel door krachtig staatsvrouwschap. Al op jonge leeftijd brengt ze bezoeken aan Duitsland en Frankrijk. In 1922 brengt de 42-jarige vorstin - met 32 jaar ervaring - een staatsbezoek aan het Zweedse koninkrijk.
Wilhelmina komt aan op het treinstation in Stockholm en wordt ontvangen door collega-vorst Gustaf V, koning van Zweden van 1907 tot zijn overlijden in 1950. Staatsbezoeken zijn in 1922 niet alleen gericht op het aanhalen van de politieke banden maar ook om de relaties tussen de koninklijke families te verbeteren, wat in de eerste helft van de 20e eeuw minstens zo belangrijk is.
De inspectie van de erewacht: een traditie die eeuwenoud is en nog steeds in stand wordt gehouden. Wilhelmina inspecteert de troepen samen met Gustaf V. Achter de Zweedse koning loopt de echtgenoot van de Nederlandse koningin, prins Hendrik. Op zijn plaats achter de vorsten. In die tijd speelt protocol nog een veel grotere rol dan vandaag de dag. De regel is dat er niemand voor de regerende monarchen mag lopen.
Wilhelmina gaat van boord na een rondvaart door de Zweedse wateren. Op de boot is prins Hendrik naast de koningin te zien en koning Gustaf V (de man die staat met de hoge hoed).
Een jaar later, in 1923, zijn de rollen omgedraaid. Wilhelmina en Hendrik ontvangen Gustaf V voor een staatsbezoek in Nederland.
Juliana
In 1948 volgt prinses Juliana haar moeder koningin Wilhelmina op als vorstin van Nederland. Wilhelmina is 'op', na vijf jaar regeren in oorlogstijd en 58 jaren op de troon. Het is tijd voor een nieuwe generatie vindt de 68-jarige Wilhelmina. Tijdens de inhuldiging van Juliana is Gustaf V, die haar moeder 26 jaar eerder ontmoette tijdens een staatsbezoek aan Zweden, nog altijd koning. Op 6 september 1948 vindt de inhuldiging plaats.
Een traditie is dat bij een inhuldiging, beëdiging of kroning de troonopvolgers van monarchieën worden gestuurd om de plechtigheid bij te wonen. Gustaf V is dus niet aanwezig tijdens de inhuldiging maar stuurt zijn oudste zoon Gustaf Adolf. De kroonprins en zijn vrouw kroonprinses Louise vertegenwoordigen Zweden. Je ziet hen op de foto de Nieuwe Kerk in Amsterdam uitlopen. Het is de man met de pluim op zijn hoed. De vrouw ernaast is Louise.
In 1957 gaat koningin Juliana op staatsbezoek naar Zweden. De koningin en haar man prins Bernhard worden ontvangen door Gustaf VI Adolf, die twee jaar eerder op staatsbezoek in Nederland was. Zijn vader koning Gustaf V overleed in 1950 na een regeringsperiode van 43 jaar. Om het Zweedse volk te begroeten maken Juliana en Gustaf VI Adolf een rijtoer door Stockholm.
Ter ere van hun aanwezigheid wordt er een galadiner gehouden. Juliana loopt aan de arm van Gustaf VI Adolf en Louise aan die van Bernhard.
In 1959 brengt de Zweedse prins Bertil een bezoek aan Nederland. Bertil wordt lang gezien als mogelijk regent omdat de toenmalige troonopvolger, de huidige koning Carl Gustaf, nog minderjarig is. De oudste broer van Bertil - de vader van Carl Gustaf - is in 1947 overleden door een vliegtuigongeluk.
Samen met koningin Juliana bezoekt Bertil een kunstexpositie.
Beatrix
In 1980 neemt prinses Beatrix het koninginnenstokje over van haar moeder Juliana. In Zweden zit inmiddels de kleinzoon van Gustaf VI Adolf op de troon: koning Carl Gustaf. In 1987 brengen Beatrix en Claus een staatsbezoek, in kleur, aan het Noord-Europese land.
Er wordt onder meer een rijtoer gehouden ter ere van het koninklijk bezoek. Koningin Beatrix zit naast Carl Gustaf en Claus vergezelt koningin Silvia.
De Zweedse royals trakteren Beatrix en Claus ook op een galadiner. Met haar tiara schittert Beatrix op en top tijdens het feestelijke diner. Prins Claus draagt een kostuum. Hij zit naast koningin Silvia, wat een mooie verschijning!
Van 1987 maken we een sprong naar 2009. In dat jaar brengen koning Carl Gustaf en koningin Silvia een staatsbezoek aan Nederland. Het is de eerste keer tijdens de regeerperiode van Beatrix. Hun staatsbezoek in 1976 was nog ten tijde van koningin Juliana.
Koningin Silvia en prinses Máxima brengen samen een bezoek aan een bloemenveld in het Keukenhof. Wie weet heeft Máxima wel wat koninklijke tips gehad van een ruim ervaren vorstin.
Tijdens het staatsbezoek neemt Beatrix de Zweedse royals mee door Groningen. Op de Martinitoren wappert de Zweedse vlag.
Koningin Beatrix poseert hier samen met prins Willem-Alexander en prinses Máxima, haar zus Margriet en de Zweedse royals.
Willem-Alexander
Koning Willem-Alexander wordt in 2013 koning van Nederland. Máxima wordt dan natuurlijk ook koningin. Om de buitenlandse staatshoofden te leren kennen brengen de twee onder meer een kennismakingsbezoek aan Carl Gustaf en Silvia.
Carl Gustaf ontvangt samen met zijn vrouw het kersverse koningspaar uit Nederland.
In 2014 brengen de Zweedse royals weer een bezoek aan ons land. Zoals hier te zien is gaan ze samen met ons koningspaar naar het Rijksmuseum. Dit jaar geen staatsbezoek maar een bezoek ter ere van 400 jaar diplomatiek betrekkingen.
2022
Honderd jaar na het staatsbezoek van zijn overgrootmoeder brengt koning Willem-Alexander nu zijn eerste staatsbezoek aan Zweden. De koninklijke visite zal niet veel weg hebben van 1922. Maar ongetwijfeld zullen we wel enkele tradities terugzien, zoals de inspectie van de erewacht en een galadiner. Er zullen in ieder geval meer foto's van het staatsbezoek zijn, op z'n minst allemaal in kleur! Houd onze site dus in de gaten.
Foto's: Nationaal Archief en ANP