Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Prinses Amalia zou volgens een Belgische wet niet mogen trouwen met prins Gabriël

11 oktober 2023 · Leestijd 3 min

Stel dat prinses Amalia ineens stapelverliefd zou worden op de Belgische prins Gabriël, dan nog mogen de twee volgens een decreet niet met elkaar trouwen. Dit decreet verbiedt namelijk Nederlandse royals te trouwen met Belgische royals zoals prins Emmanuel en prins Gabriël. Maar hoe is deze wet eigenlijk ontstaan en is hij nog van deze tijd? We zoeken het voor je uit.

Wanneer prinses Amalia klaar is voor de liefde, zou je denken dat ze mag kiezen uit veel verschillende partners. Toch is de Belgische prins Gabriël verboden terrein. Mochten de twee al verliefd op elkaar worden, dan is een decreet uit 1830 een sta-in-de-weg.

Terug naar de 19e eeuw 

In 1830 verklaart België zich onafhankelijk van Nederland en om te voorkomen dat in de toekomst opnieuw een Oranje aan de macht zou kunnen komen in België, neemt het Belgisch Nationaal Congres op 24 november dit decreet aan: 'Den volksraed verklaert dat de leden van het stamhuys van Oranje-Nassau voor altyd uyt alle magt of gezag in België uitgesloten zyn.'

De boodschap is duidelijk: leden van de Nederlandse koninklijke familie mogen in België geen openbare ambten bekleden. Het decreet past in een tijd waarin de spanningen tussen Nederland en België hoog opliepen. Koning Willem I accepteert pas in 1839 de Belgische onafhankelijkheid. Dat het decreet zo lang zou bestaan, hadden de indieners misschien ook niet verwacht. Maar bijna tweehonderd jaar nadat het is aangenomen, is het nog steeds van kracht en maakt het een huwelijk tussen bijvoorbeeld prinses Amalia en de Belgische prins Gabriël onmogelijk.

Lees verder onder de foto.

Prinses-Amalia-fotomoment-start-studie-2
Prinses Amalia op haar eerste schooldag, september 2022.

Is het decreet nog van deze tijd?

Omdat decreet 5 een grondwettelijke status heeft, kan het niet zomaar afgeschaft worden. De weg naar afschaffing is lang. Eerst moet het decreet voor herziening vatbaar verklaard worden. Vervolgens moet er een nieuw parlement komen en dat parlement moet een wijziging met tweederde meerderheid goedkeuren.

Verschillende Vlaamse politici hebben geprobeerd om het decreet af te schaffen, maar die voorstellen kregen geen meerderheid. Mocht de liefde tussen prinses Amalia en prins Gabriël ooit opbloeien, dan zullen ze dus heel wat staatsrechtelijke hobbels moeten nemen voordat ze elkaar het jawoord geven.

Lees verder onder de foto. 

Máxima_Filip_Mathilde_Willem-Alexander
Vorige maand waren koning Willem-Alexander en koningin Máxima op staatsbezoek in België. Op de tweede dag waren beide koningsparen bij een muziekvoorstelling in Flagey, Brussel.

Al zouden koning Filip en koningin Mathilde een relatie tussen de twee koningshuizen vast niet meteen afschrijven. Prinses Amalia was immers laatst nog in Italië samen met prins Emmanuel, die een goede vriend van haar is. Ook koning Filip van België was daar toen bij. Zo zie je maar weer, twee honderd jaar later kan de situatie tussen buurlanden ineens heel anders zijn. Zo hebben de Nederlandse en Belgische royals ondertussen een goede vriendschappelijke band opgebouwd.

Foto's: ANP

Winnen! We geven het boek 'Monarchie' van Kemal Rijken weg

Lees ook over:

Winnen! We geven het boek 'Monarchie' van Kemal Rijken weg

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--