Navigatie overslaan

Gratis inloggen

Praat mee op onze sites, beheer je gegevens en abonnementen, krijg toegang tot jouw digitale magazines en lees exclusieve verhalen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

NPO Start
Uitgelichte afbeelding

Prins Gabriël zou volgens een Belgisch decreet niet mogen trouwen met prinses Amalia

27 juni 2025 · 09:00

Update: 27 juni 2025 · 09:39

Stel dat prinses Amalia ineens stapelverliefd zou worden op de Belgische prins Gabriël, dan mogen de twee volgens een decreet nog steeds niet met elkaar trouwen. Dit decreet verbiedt namelijk Belgische royals om te trouwen met Nederlandse royals. Maar hoe is deze wet eigenlijk ontstaan en is hij nog van deze tijd? We zoeken het voor je uit.

Wanneer prins Gabriël klaar is voor de liefde, zou je denken dat hij mag kiezen uit veel verschillende partners. Toch is prinses Amalia verboden terrein. Mochten de twee al verliefd op elkaar worden, dan is een decreet uit 1830 een sta-in-de-weg.

Terug naar de 19e eeuw

In 1830 verklaart België zich onafhankelijk van Nederland en om te voorkomen dat in de toekomst opnieuw een Oranje aan de macht zou kunnen komen in België, neemt het Belgisch Nationaal Congres op 24 november dit decreet aan: 'Den volksraed verklaert dat de leden van het stamhuys van Oranje-Nassau voor altyd uyt alle magt of gezag in België uitgesloten zyn.'

De boodschap is duidelijk: leden van de Nederlandse koninklijke familie mogen in België geen openbare ambten bekleden. Het decreet past in een tijd waarin de spanningen tussen Nederland en België hoog opliepen. Koning Willem I accepteerde pas in 1839 de Belgische onafhankelijkheid. Dat het decreet zo lang zou bestaan, hadden de indieners misschien ook niet verwacht. Maar bijna tweehonderd jaar nadat het is aangenomen, is het nog steeds van kracht en maakt het een huwelijk tussen bijvoorbeeld prins Gabriël en prinses Amalia onmogelijk.

Lees verder onder de foto.

Is het decreet nog van deze tijd?

Omdat decreet 5 een grondwettelijke status heeft, kan het niet zomaar afgeschaft worden. De weg naar afschaffing is lang. Eerst moet het decreet voor herziening vatbaar verklaard worden. Vervolgens moet er een nieuw parlement komen en dat parlement moet een wijziging met tweederde meerderheid goedkeuren. Verschillende Vlaamse politici hebben geprobeerd om het decreet af te schaffen, maar die voorstellen kregen geen meerderheid. Mocht de liefde tussen prinses Amalia en prins Gabriël ooit opbloeien, dan zullen ze dus heel wat staatsrechtelijke hobbels moeten nemen voordat ze elkaar het jawoord geven.

Lees verder onder de foto. 

Vorige maand waren koning Willem-Alexander en koningin Máxima op staatsbezoek in België. Op de tweede dag waren beide koningsparen bij een muziekvoorstelling in Flagey, Brussel.

Al zouden koning Filip en koningin Mathilde een relatie tussen de twee koningshuizen vast niet meteen afschrijven. De Nederlandse en Belgische royals hebben ondertussen een goede vriendschappelijke band opgebouwd. Zo zie je maar weer, tweehonderd jaar later kan de situatie tussen buurlanden ineens heel anders zijn.

Laat het weten

Stelling: dit Belgische decreet is niet meer van deze tijd

Aantal reacties: 0

Beeld: ANP

Afbeelding van deze persoon
Meer over deze royalCatharina-Amalia Beatrix Carmen Victoria
Catharina-Amalia Beatrix Carmen Victoria
Afbeelding van deze persoon
Meer over deze royalGabriël Boudewijn Karel Maria
Gabriël Boudewijn Karel Maria

Meest gelezen

Lees ook

Mis niets van Blauw Bloed

Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief. Je ontvangt eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

Lees onze privacyverklaring.