Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Nieuw boek over de jonge jaren van Máxima

22 april 2021 · Leestijd 2 min

Met de publicatie van het boek Moederland zijn voor het eerst sinds Máxima haar entree op het Nederlandse toneel maakte haar jeugd en afkomst goed in beeld gebracht. Journalist en auteur Marcia Luyten slaagde erin medewerking te krijgen van Máxima's familie, Argentijnse vriendenkring, oud-studiegenoten en voormalige collega's.

koningin-maxima-als-peuter.jpg

Die vertelden haar met toestemming van Máxima in detail, maar wel anoniem, over de waarden waarmee Máxima opgroeide en in welk het milieu dat gebeurde: een hechte, sportieve, samengestelde familie, met politiek conservatieve denkbeelden maar in andere zaken best vooruitstrevend en in alle opzichten zeer ambitieus. De afgelopen jaren was bijna niemand bereid geweest herinneringen op te halen aan Máxima's leven in Argentinië.

Moederland, dat donderdag verschijnt, is het eerste deel van een tweedelige 'biografische schets' van de op 17 mei vijftig jaar wordende koningin Máxima. Het boek waaraan Luyten sinds 2018 heeft gewerkt, handelt over de afgesloten Argentijnse levensfase van Máxima en eindigt rond 1999, wanneer een Nederlandse prins haar wereld binnenstapt. Er was eenvoudig te veel materiaal voor het oorspronkelijk geplande ene boek, mede omdat Luyten vele tientallen pagina's wijdt aan de turbulente geschiedenis van Argentinië. Het is de bedoeling dat het tweede deel Vaderland eind volgend jaar klaar is. Dat gaat over de Nederlandse jaren van Máxima.

Discretie

Een echte biografie wil Luyten het niet noemen en ze heeft ook lang geaarzeld of ze het verzoek van uitgeverij De Bezige Bij zou aannemen. Een levensbeschrijving is beter te maken wanneer de hoofdpersoon niet meer leeft, zo schrijft ze in haar voorwoord. Bij een koningin geldt dat nog meer. Er zijn dan maar weinig mensen bereid openlijk over haar te spreken. "Discretie is gebleven", aldus Luyten.

Ook de koninklijke archieven blijven gesloten en medewerking in de vorm van diepgaande gesprekken met Máxima of andere leden van het Koninklijk Huis zat er ook niet in. Maar dat gaf als voordeel dat er in het paleis of bij het ministerie van Algemene Zaken niemand over haar schouder hoefde mee te lezen.

Bron: ANP

Beeld: RVD/ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--