Dit is het programma voor het staatsbezoek aan Zuid-Afrika
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima gaan van woensdag 18 oktober tot en met vrijdag 20 oktober op staatsbezoek naar Zuid-Afrika. Het koningspaar doet dat op uitnodiging van president Cyril Ramaphosa.
Het programma van het staatsbezoek aan Zuid-Afrika is bekend gemaakt. De koning en koningin bezoeken onder meer het Apartheid Museum, waar ze praten met rechters, activisten en kunstenaars over het belang van rechtsgelijkheid. Tijdens het gesprek wordt vooral gefocust op de bescherming van lhbti'ers en vrouwen.
Voor het eerst een hiphop-act mee naar een staatsbezoek
Bijzonder is dat het koningspaar een hiphoptheater-company meeneemt op reis. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima nemen de Rotterdamse choreograaf Lloyd Marengo, de Nederlandse muzikanten van de band HAYP, een strijkkwartet en vijf dansers van de Soweto Skeleton Movers uit de Zuid-Afrikaanse township Soweto mee. "We zijn de eerste act ooit uit de hiphop-urban-scene die de contraprestatie mag verzorgen, dat is echt heel bijzonder", zegt Marengo tegen het ANP
Het gezelschap reist naar Zuid-Afrika voor de contraprestatie waar ze de de voorstelling 'Unbreakable vertonen.' De show is opgebouwd uit de Zuid-Afrikaanse dans pantsula, visuele beelden, de dans bone Breaking en dynamische choreografie. "Ik vind het bijzonder dat het nu een andere vorm van kunst is. En het past ook bij de tijd dat zoiets verandert", vindt Marengo. "We krijgen een andere kijk op kunst en wat dat is, er komt een nieuwe stroming aan."
Praten over het slavernijverleden
In het Slave Lodge-museum staat het paar stil bij het slavernijverleden van het land en er staat een bezoek aan het Freedom Park op de planning. Dat is een gedenkteken voor alle Zuid-Afrikanen die hebben gestreden voor vrijheid en menswaardigheid.
Verder gaan Willem-Alexander en Máxima onder meer naar Blesbokspruit Wetland Reserve om te praten over de waterkwaliteit en waterbeschikbaarheid in het land. Ook praten ze met leerlingen over de hoge jeugdwerkloosheid en gaan ze met jongeren in gesprek over het tegengaan van gendergerelateerd geweld.
Bron: ANP