Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Kijkersvraag: wat is nu het verschil tussen een staatsbanket en een contraprestatie?

9 oktober 2023 · Leestijd 3 min

Tijdens een staatsbezoek bestaat een deel van het avondprogramma vaak (maar niet altijd) uit een staatsbanket en contraprestatie. Voor iemand die het koningshuis op de voet volgt spreekt dat voor zich. Toch kregen we de vraag binnen of wij nog een keer kunnen uitleggen wat nu precies het verschil is tussen een staatsbanket en een contraprestatie. U vraagt, wij draaien...

Wat is een staatsbanket? 

Tijdens een staatsbezoek wordt er door het gastland ook vaak een staatsbanket georganiseerd. Een staatsbanket is een feestelijke maaltijd die tijdens zo'n staatsbezoek wordt genuttigd. Een diner dus, en een chic diner ook! Mannen worden geacht om een zogeheten rokkostuum te dragen en dames kiezen voor een lange avondjurk mét bijpassende accessoires als een diadeem.

Lees verder onder de foto.

Koningin-staatsbanket-diadeem
Koningin Máxima in 2022 tijdens het staatsbanket in Griekenland.

Ook worden er soms ordelinten gedragen. Zo droegen koning Willem-Alexander en koningin Máxima bij het staatsbanket in België van dit jaar allebei het ordelint van de Orde van Leopold, een hoge Belgische orde. Op hun beurt droegen koning Filip en koningin Mathilde het grootkruis in de Orde van de Nederlandse Leeuw. 

Lees verder onder de foto.

ANP-472063217

Tijdens een staatsbanket worden er ook speeches gegeven door beide landen. Deze gaan vaak over de band tussen beide landen. Leuk detail: tijdens het diner zit aan de rechterhand van het staatshoofd het bezoekende staatshoofd. 

Lees verder onder de foto.

toast_staatsbanket_staatsbezoek_Frankrijk_Máxima_Macron_Willem-Alexander_Brigitte
Tijdens het staatsbezoek van Frankrijk aan Nederland, toasten de genodigden na de speech met elkaar.

Naast de koning en koningin en het staatshoofd van het andere land met diens partner, zijn er meer mensen te gast. Aan tafel zitten ook de aanwezige familieleden en andere belangrijke genodigden. Zo mogen de drie dochters van Willem-Alexander en Máxima ook aanschuiven wanneer zij met hun ouders mee zouden gaan naar het staatsbanket. 

Wat is een contraprestatie?

Nu we weten wat een staatsbanket is, gaan we over op dat andere avondprogramma: de contraprestatie. Want wat is dat nu precies? Een contraprestatie is een avondprogramma dat het bezoekende staatshoofd aan kan bieden als dank voor de gastvrijheid. Voorheen werd dit vaak ingevuld met een tweede staatsbanket, maar tegenwoordig is dit vaak een culturele voorstelling.

Wanneer de koning en koningin dus een staatsbezoek brengen aan een ander land, bijvoorbeeld Zuid-Afrika, kunnen Willem-Alexander en Máxima ervoor kiezen om het staatshoofd op het einde van het bezoek te bedanken met een culturele voorstelling van Nederlandse bodem. Dit is geen vereiste, maar is wel gebruikelijk. 

Lees verder onder de foto.

Contraprestatie_staatsbezoek_Portugal.jpg
2017: Koning Willem-Alexander en koningin Máxima tijdens de contraprestatie in Portugal.

De dresscode tijdens een contraprestatie is ook heel chic, maar wel zonder diadeem of ordelinten. 

Máxima contraprestatie Griekenland
2022: Koningin Máxima tijdens de contraprestatie in Griekenland.

Niet altijd een staatsbanket en contraprestatie 

Alhoewel het gebruikelijk is dat deze twee gelegenheden op de agenda staan tijdens een staatsbezoek is dit geen verplichting. Dat blijkt maar weer, want voor het aanstaande staatsbezoek aan Zuid-Afrika staat dit vooralsnog niet op het programma. 

Foto's: ANP 

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--