Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Nieuwe job voor prinses Viktória

5 augustus 2020 · Leestijd 3 min

Prinses Viktória is maandag begonnen aan een nieuwe baan. De echtgenote van prins Jaime de Bourbon de Parme is vanuit Genève aan de slag gegaan als 'food transformation lead' bij de van oorsprong Nederlandse World Benchmarking Alliance (WBA).

Viktória en Jaime samen met prinses Christina, 2017. Prinses Christina overleed vorig jaar.
Viktória en Jaime samen met prinses Christina, 2017. Prinses Christina overleed vorig jaar.

Het is een logische vervolgstap, zegt prinses Viktória de Bourbon de Parme over haar nieuwe baan. De functie 'food transformation lead' is wat moeilijk te vertalen, maar Viktória (38) legt in een telefonisch vraaggesprek vanuit haar woonplaats Genève uit dat ze zich met name bezig zal houden met alle externe relaties.

Ze is verantwoordelijk, zo omschrijft de van oorsprong Nederlandse stichting WBA haar werk, "voor de ontwikkeling en het gebruik" van het zogenoemde 'voedsel- en landbouw ijkpunt' ('Food & Agriculture Benchmark'). Ze moet er voor zorgen dat de meetlat ambitieuze, maar haalbare doelstellingen formuleert en door het bedrijfsleven, financiële instellingen en andere belanghebbenden wordt gebruikt.

Voeding en voedsel liepen al enkele jaren als een rode draad door het leven van de echtgenote van prins Jaime, de neef van koning Willem-Alexander en in de periode 2014-2018 Nederlands ambassadeur bij de paus. Viktória is beschermvrouw van de Nederlandse tak van Save the Children en in die hoedanigheid kreeg ze te maken met het schrijnende probleem van ondervoeding van kinderen. Dan is het vervolg om te kijken naar de voedselketen, naar de positie van boeren ("krijgen ze een goed loon, kunnen ze goed werken") en vervolgens naar de hele keten. "Van het land tot aan de supermarkt en de restaurants en alles wat tussenin zit", zegt Viktória.

Amateurfoodie

Die keten moet duurzaam zijn en voldoen aan de zeventien ontwikkelingsdoelen die de lidstaten van de Verenigde Naties met elkaar hebben afgesproken. Maar het zijn niet alleen staten die daaraan moeten werken. WBA gelooft dat de private sector een belangrijke bijdrage kan leveren en wil daarbij helpen, onder meer door 'benchmarks' te stellen. "Zodat bedrijven kunnen zien waar ze staan, waar ze zich kunnen verbeteren, wat ze nog meer kunnen doen en waar er kansen liggen. Dat kan aan de hand van heldere data", aldus Viktória. Op die manier kunnen bedrijven ook zien dat het "winstgevend is om duurzaam te zijn."

Ze omschrijft zichzelf als amateurfoodie en tuinier, waarvoor ze de laatste maanden vanwege de coronacrisis in Zwitserland extra tijd had. Daarnaast verzorgde ze thuisonderwijs voor haar dochters Zita (6) en Gloria (4), met wie ze ook veel sportieve activiteiten rond het huis ondernam. "Wat dat betreft was het goed dat ik toen dit werk nog niet had", zegt de prinses, die voor haar werkzaamheden die titel overigens niet gebruikt. Het solliciteren voor de baan ging via Zoom en voorlopig zal veel werk ook digitaal gebeuren. "Maar ik ken al veel mensen in dit veld, dus dat gaat wel lukken."

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--