Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Nieuws: Juan Carlos vertrekt uit Spanje

3 augustus 2020 · Leestijd 3 min

De van corruptie verdachte Spaanse koning-emeritus Juan Carlos heeft besloten Spanje te verlaten. Dat maakte het Spaanse hof maandag bekend.

De oud-koning van Spanje zou inmiddels al zijn vertrokken, meldt de Spaanse krant El Mundo.Volgens het Spaanse persbureau EFE blijft de echtgenote van Juan Carlos, Sophia, in het Zarzuela-paleis in de Spaanse hoofdstad Madrid. Ze zal haar activiteiten gewoon voortzetten.

In juni opende het Spaanse Hooggerechtshof een onderzoek naar de betrokkenheid van Juan Carlos (82) bij een contract rond een hogesnelheidslijn in Saudi-Arabië. Hij zou daarvoor 100 miljoen dollar hebben ontvangen.

Ook maandag doken in Spaanse media weer verhalen op over de verborgen geldstromen, geheime bankrekeningen en transacties waar de vader van koning Felipe bij betrokken zou zijn geweest. De media kwamen de laatste tijd regelmatig met nieuwe onthullingen over dubieuze geldstromen rond Juan Carlos. Koning Felipe kwam steeds verder onder druk te staan om meer afstand te nemen van zijn vader om zo te voorkomen dat het uitdijende schandaal zijn eigen positie en die van de monarchie aantast. Nu is er met de verklaring van Juan Carlos duidelijkheid over diens toekomst.

Lees verder onder de tweet.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

"Rust en kalmte"

Een belangrijke motivatie voor de 82-jarige Juan Carlos om te vertrekken was om zijn zoon koning Felipe, die net als hij op het Zarzulea-paleis in Madrid woont, "rust en kalmte" te geven. Juan Carlos schrijft in de brief aan koning Felipe dat hij zijn zoon, die door het schandaal steeds meer onder druk kwam te staan, zijn functie vanuit de "rust en kalmte" die deze vereist wil laten uitoefenen. "Nu, geleid door de overtuiging om de Spanjaarden, hun instellingen en u als koning de beste service te verlenen, communiceer ik u mijn doordachte beslissing om naar buiten Spanje te verhuizen."

In zijn brief stelt Juan Carlos ook dat hij "de Spanjaarden, hun instellingen en u als koning zo goed mogelijk van dienst" wil zijn. Hij spreekt over een weloverwogen beslissing om in ballingschap te gaan. "De koning-emeritus vond het een moeilijke beslissing, maar voelt "sereniteit". "Ik ben al veertig jaar koning van Spanje en ik heb altijd het beste gewild voor Spanje en voor de kroon."

Respect

Felipe is blij met het besluit van zijn vader, zo laat hij maandagavond weten in een verklaring. De koning spreekt in zijn reactie zijn "oprechte respect en dankbaarheid" uit.

Juan Carlos was van 1975 tot 2014 koning. Hij betrad de troon na het einde van de Franco-dictatuur.

Bron: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--