Zien! Vrouwelijke royals in uniform
Het onofficiële uniform van een prinses bestaat meestal uit een mooie outfit met hoge hakken. Toch zijn er heel wat vrouwelijke royals die zich regelmatig hullen in iets minder glamour. Wij zetten een aantal koninklijke dames in uniform en hun relatie met de krijgsmacht op een rij.
Koningin Mary
Koningin Mary heeft nooit een militaire training gehad maar toch zet ze zich graag in voor de Deense strijdkrachten. Zoals voor het Deense HJV Hjemmeværnet. Dat is een centrum, opgericht voor radarsurveillance tijdens de Koude Oorlog, waarbij het verkeer in de Oostzee en het luchtruim wordt gevolgd.
Lees verder onder de foto's.
Toenmalig kroonprinses sluit zich in 2008 vrijwillig aan bij de Hjemmeværnet, die de strijdkrachten, politie en hulpdiensten ondersteunen. Regelmatig gaat ze langs en doet ze mee aan trainingen. In september 2015 wordt Mary gepromoveerd tot eerste luitenant, en in 2019 tot kapitein. In november 2009 brengt Mary een verrassingsbezoek aan Deense soldaten in de provincie Helmand, Afghanistan. Het bezoek blijft geheim totdat Mary weer veilig terug in Denemarken is.
Lees verder onder de foto.
Kroonprinses Victoria
Kroonprinses Victoria heeft tijdens haar studententijd een paar weken meegedraaid bij een basistraining van SWEDINT [het Zweedse internationale centrum van de strijdkrachten red.] en studeerde in 2004 aan de Zweedse Nationale Defensie Academie in Stockholm. Sindsdien steunt ze de Zweedse strijdkrachten regelmatig. Zo was er in de jaarlijkse documentaire over de Zweedse koninklijke familie te zien hoe ze op bezoek ging bij de strijdkrachten.
Lees verder onder de foto's.
In augustus 2024 is Victoria gestart met een nieuwe militaire officiersopleiding. Ze wil zich daarmee beter voorbereiden op haar toekomstige rol als staatshoofd.
Lees verder onder de post.
Koningin Elizabeth
Koningin Elizabeth (1926-2022) heeft een aantal records op haar naam staan. Ze was ze de langst regerende vorstin ooit en ze werd tijdens de Tweede Wereldoorlog het eerste vrouwelijke lid van het koningshuis dat onderdeel uitmaakte van de Britse strijdmachten. Elizabeth vocht niet direct mee aan de frontlinies, maar droeg haar steentje bij als automonteur en later ook als chauffeur voor het ATS, speciaal opgericht voor vrouwelijke vrijwilligers.
Lees verder onder de foto.
Na de oorlog hebben we de Britse koningin ook nog regelmatig in uniform gezien. Niet verrassend, aangezien ze als koningin ook Head of the British Armed Forces was. Ook de drie de zonen van Elizabeth dienden in het leger en ieder jaar maakt het leger een groot onderdeel uit van de viering van de verjaardag van de Britse vorst: Trooping the Colour. Jarenlang maakte Elizabeth actief deel uit van de optocht en reed ze te paard mee, natuurlijk in uniform.
Lees verder onder de foto's.
Prinses Anne
Ook prinses Anne rijdt regelmatig te paard mee tijdens Trooping the Colour. En dat is niet gek, want ze is dol op paardrijden en is bijna net zo'n grote fan van van de Britse strijdkrachten. Als je als royal wil meerijden in de parade heb je de eretitel van de Household Division nodig. Prinses Anne, maar ook haar drie broers, zijn in het bezit van deze titel. En dat is niet de enige eretitel die de dochter van koningin Elizabeth heeft. Zo is de hoofdcommandant van Women in the Royal Navy en werd ze op haar 70e verjaardag generaal en luchtcommissaris bij de Royal Navy.
Lees verder onder de foto's.
Naast al die eretitels is Anne ook regelmatig in het veld te vinden. In 2006 is Anne zelfs het eerste lid van de koninklijke familie dat de strijdkrachten in Afghanistan bezoekt.
Lees verder onder de foto.
Hertogin Sophie
Ook hertogin Sophie zet zich graag in voor het Britse leger en heeft de titel van een ere-kolonel. Ze heeft nog meer eretitels op haar naam staan, zoals Colonel-in-Chief van the Lincoln and Welland Regiment en koninklijke kolonel van het vijfde bataljon van The Rifles. Verder bezoekt Sophie samen met haar man Edward troepen in Afghanistan. Hoewel Sophie zelf nooit gediend heeft, bezoekt ze haar regimenten regelmatig en verschijnt ze dan ook zo nu en dan in een uniform.
Lees verder onder de foto's.
Prinses Salma
De Jordaanse prinses Salma volgde haar opleiding aan Britse militaire academie Sandhurst. Ze studeerde door tot helikopterpiloot en behaalde in 2019 haar wings, die haar eigen vader haar trots opspeldde. Leuk om te weten, ook de Britse prinsen William en Harry en Luxemburgse groothertog Henri en zijn zoon Guillaume leerden op Sandhurst de kneepjes van het vak.
Lees verder onder de foto's.
Koningin Rania
Waar haar dochter een echte militaire opleiding heeft genoten, moet koningin Rania het doen met eretitels. In juni 2004 krijgt ze van haar man de rang van kolonel in de Jordaanse krijgsmacht. Deze krijgt ze in verband met haar organisatie de Koningin Rania Al-Abdullah Vereniging Voor het Welzijn van Militair Personeel en hun Families.
Lees verder onder de foto.
Prinses Elisabeth
In België zijn de krijgsmacht en het Koninklijk Huis onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ook de jongere generatie Belgische royals waagt zich aan een militaire opleiding. De Belgische prinses Elisabeth begint in de zomer van 2020 aan haar militaire opleiding en legt in 2023 de eed af. Ze treedt daarmee in de voetsporen van haar voorouders, want ook vader Filip en grootvader Albert volgden een opleiding aan de Koninklijke Militaire School in Brussel. Ook haar jongere broer prins Gabriel volgt er een opleiding.
Lees verder onder de foto.
Prinses Leonor
In 2023 begint de Spaanse prinses Leonor aan haar driejarige militaire opleiding. Het eerste jaar heeft ze inmiddels afgerond en in juli werd ze, door niemand minder dan haar vader koning Felipe, benoemd tot vaandrig [een officiersrang voor officieren in opleiding, red.] en kreeg ze het Grootkruis van Militaire Verdienste.
Fotos: ANP