Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Zien! Koninklijke dames in uniform

22 november 2020 · Leestijd 6 min

Het onofficiële uniform van een prinses bestaat meestal uit een mooie outfit met hoge hakken. Toch zijn er heel wat vrouwelijke royals die zich regelmatig hullen in iets minder glamour. Wij zetten een aantal koninklijke dames in uniform en hun relatie met de krijgsmacht op een rijtje.

Kroonprinses Mary

Mary spreekt met een soldaat tijdens haar bezoek aan de Deense troepen in Helmand, Afghanistan, op
Mary spreekt met een soldaat tijdens haar bezoek aan de Deense troepen in Helmand, Afghanistan, op 30 november 2009.

Kroonprinses Mary heeft nooit een militaire training gehad maar toch zet ze zich graag in voor de Deense strijdkrachten, zoals voor het Deense HJV Hjemmeværnet. Een centrum, opgericht voor radarsurveillance tijdens de Koude Oorlog, waarbij het verkeer in de Oostzee en het luchtruim wordt gevolgd. De kroonprinses sloot zich in 2008 vrijwillig aan bij de Hjemmeværnet, die de strijdkrachten, politie en hulpdiensten ondersteunen. Regelmatig gaat ze langs en doet ze mee aan trainingen.  In september 2015 werd Mary gepromoveerd tot eerste luitenant, en in 2019 tot kapitein. 

In november 2009 bracht Mary een verrassingsbezoek aan Deense soldaten in de provincie Helmand, Afghanistan. Het bezoek bleef geheim totdat Mary weer veilig terug in Denemarken was. 

Prinses Marie

MArie_uniform.jpg

Prinses Marie werkt sinds 2011 regelmatig samen met de Beredskabsstyrelsen, oftewel de Deense Emergency Management Agency (DEMA), een Deense overheidsinstantie onder het Ministerie van Defensie. Marie heeft verschillende trainingen voltooid en brengt regelmatig bezoeken. Sinds juni 2016 werkt ze ook als een speciale project-assistent.   

Marie's laatste bezoek aan Beredskabsstyrelsen was in mei 2019.

Kroonprinses Victoria

Kroonprinses Victoria heeft tijdens haar studententijd een paar weken meegedraaid bij een basistraining van SWEDINT (het Zweedse internationale centrum van de strijdkrachten) en studeerde in 2004 aan het Zweedse Nationale Defensiecollege in Stockholm. Sindsdien steunt ze de Zweedse strijdkrachten regelmatig. Zo was er in de jaarlijkse documentaire over de Zweedse koninklijke familie (Året med kungafamiljen) te zien hoe ze op bezoek ging bij de strijdkrachten.  

Op 9 januari 2019 woonde Victoria een training bij van Kungsängen, de grootste eenheid van de Zweedse strijdkrachten. Tijdens haar bezoek nam de 41-jarige kroonprinses deel aan verschillende veeleisende activiteiten, zoals het testen en bedienen van een militaire robot.

ANP-361943400.jpg

Koningin Elizabeth

De Queen heeft een aantal records op haar naam staan (de oudste en langst regerende vorst van Groot-Brittannië bijvoorbeeld) en tijdens de Tweede Wereldoorlog werd ze het eerste vrouwelijke lid van het koningshuis dat onderdeel uitmaakte van de Britse strijdmachten. Elizabeth vocht niet direct mee aan de frontlinies (daar was ze überhaupt ook nog een beetje te jong voor) maar droeg haar steentje bij als automonteur en later ook als chauffeur voor het ATS, speciaal opgericht voor vrouwelijke vrijwilligers.  

Na de oorlog hebben we de vorstin ook nog regelmatig in uniform gezien. Niet verrassend aangezien ze als koningin ook Head of the British Armed Forces is. De Britse koninklijke familie en het leger zijn onlosmakelijk verbonden en de liefde is wederzijds. Alle drie de zonen van de Queen dienden in het leger en ieder jaar maakt het leger een groot onderdeel uit van de viering van de verjaardag van de koningin: Trooping the Colour. 

Jarenlang maakte Elizabeth actief deel uit van de optocht en reed ze te paard mee: in uniform. Inmiddels hebben de jaartjes haar een beetje ingehaald en sinds 1987 neemt de 93-jarige Queen veilig plaats in haar rijtuig. 

Prinses Anne

Prinses Anne gaat ieder jaar weer op haar paard zitten tijdens Trooping the Colour. Heel gek is dat eigenlijk niet: Anne is dol op paardrijden en bijna net zo'n grote fan van de Britse strijdkrachten. Om als royal mee te mogen rijden heb je één ding nodig: de eretitel kolonel van de Household Division. Anne is zo'n kolonel en samen met haar broers Charles en Edward en neef William rijdt ze mee in de stoet.

Anne heeft nog wel meer eretitels zoals hoofdcommandant van Women in the Royal Navy. Afgelopen augustus kreeg Anne nog een promotie: ze werd generaal en luchtcommissaris bij de Royal Navy. Het ministerie van Defensie liet toen weten dat "Deze promotie op haar 70ste verjaardag haar onschatbare bijdrage en toewijding aan het leger erkent."

Naast al die eretitels is Anne ook regelmatig in het veld te vinden. In 2006 was Anne zelfs het eerste lid van de koninklijke familie dat strijdkrachten in Afghanistan bezocht.

Gravin Sophie

Ook gravin Sophie zet zich graag in voor het Britse leger en heeft eveneens de titel van een ere-kolonel (alleen niet bij de Household Division). Ze heeft nog meer eretitels op haar naam staan, zoals Colonel-in-Chief van the Lincoln and Welland Regiment en koninklijke kolonel van het vijfde bataljon van The Rifles. Verder bezocht Sophie samen met haar man Edward troepen in Afghanistan. Hoewel Sophie zelf nooit gediend heeft, bezoekt ze haar regimenten regelmatig en verschijnt dan ook zo nu en dan in een uniform.

Prinses Salma

De Britse militaire academie Sandhurst heeft verschillende royals de militaire kneepjes van het vak geleerd. Niet alleen de Britse prinsen William en Harry, maar ook de Luxemburgse groothertog Henri en diens zoon Guillaume hebben er een opleiding gevolgd. Naast al die heren heeft ook een prinses er haar militaire diploma gehaald: Prinses Salma van Jordanië. Na Sandhurst studeerde Salma door tot helikopterpiloot en zo haalde ze in 2019 haar wings die haar eigen vader haar trots opspeldde.

Koningin Rania

Rania_uniform.jpg

Waar haar dochter een echte militaire opleiding heeft genoten, moet koningin Rania het doen met eretitels. In juni 2004 kreeg ze van haar man de rang van kolonel in de Jordaanse krijgsmacht. Deze kreeg ze in verband met haar organisatie de Koningin Rania Al-Abdullah Vereniging Voor het Welzijn van Militair Personeel en hun Families. 

In 2005 verscheen Rania in het Jordaanse koninklijke krijgsmacht uniform tijdens een bezoek aan het Al Hussein Medisch Centrum in Amman. 

Prinses Astrid

Astrid en haar echtgenoot prins Lorenz tijdens de mis in de Sint-Salvators Kathedraal, op 21 juli,
Astrid en haar echtgenoot prins Lorenz tijdens de mis in de Sint-Salvators Kathedraal, op 21 juli, 2008.

In België zijn de krijgsmacht en het Koninklijk Huis onlosmakelijk met elkaar verbonden. Net als haar broers heeft prinses Astrid, de jongere zus van koning Filip van België, dan ook een militaire opleiding gevolgd. Astrid volgde geen echte traditionele officiersopleiding, maar toch werd ze op 22 mei 1997 lid van de Belgische krijgsmacht en legde ze de eed af als luitenant-kolonel in aanwezigheid van haar vader koning Albert. Op 26 december 2003 werd ze gepromoveerd tot kolonel. 

Ieder jaar, met de nationale feestdag van België, verschijnt Astrid in haar uniform.

Prinses Elisabeth

Daar was ze dan ineens... kroonprinses Elisabeth marcherend door de modder in een camouflerend uniform. De oudste dochter van koning Filip en koningin Mathilde startte afgelopen september, geheel volgens familietraditie, haar opleiding Sociale en Militaire Wetenschappen aan de Koninklijke Militaire School (KMS) in Brussel en het Belgische koningshuis deelde op Twitter foto's van de hertogin van Brabant in uniform met geweer. 

In haar eerste maand van de opleiding Sociale en Militaire Wetenschappen volgde ze samen met haar studiegenoten een kamp op de kazerne in Elsenborn. Als dit deel van de opleiding succesvol is afgerond ontvangen de militairen in opleiding een zogeheten blauwe muts. Elisabeth nam deze baret in ontvangst van niemand minder dan haar eigen vader koning Filip. 

elisabeth_leger3.jpeg

Fotos: ANP / @MonarchieBe / Beredskabsstyrelsen

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--