Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Nog meer problemen: liefdadigheidsinstelling Andrew sjoemelde met geld

10 juni 2020 · Leestijd 2 min

Prins Andrew heeft dinsdag een draai om zijn oren gekregen van de waakhond vanwege het gedrag van liefdadigheidsinstellingen. De zogenoemde Prince Andrew Charitable Trust, dat de goede doelen ondersteunde waaraan de tweede zoon van koningin Elizabeth zijn naam had verbonden, moet 355.000 pond aan een bestuurslid betaald geld terugstorten in de eigen kas. De betalingen waren namelijk in strijd met de wet.

Het dinsdag openbaar gemaakte oordeel van de Charity Commission, de toezichthouder op goede doelen, is een nieuwe deuk in het imago zo merkte The Guardian op. Onderzoek van de boeken en de handelwijze van de Prince Andrew Charitable Trust had verschillende misstanden aan het licht gebracht.

Bestuursleden van dergelijke instellingen horen niet betaald te krijgen. Via een omweg kreeg één bestuurslid, of trustee, vijf jaar lang wel betaald. "Door de betaling van een trustee via haar dochterondernemingen toe te staan, schond de Prince Andrew Charitable Trust de liefdadigheidswet en door het resulterende belangenconflict uit deze betaling onvoldoende te beheren, toonden de curatoren niet het gedrag dat van hen werd verwacht", zei Helen Earner, die het onderzoek leidde.

Het bedrag is inmiddels teruggegeven en zal worden verdeeld onder de goede doelen waarvoor het oorspronkelijk ook was bestemd. De Prince Andrew Charitable Trust zal ondertussen worden ontbonden, zo is ook bekendgemaakt. De prins immers heeft zijn koninklijke werkzaamheden eind vorig jaar moeten staken en het ziet er niet naar uit dat hij die weer kan oppakken.

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--