Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Noorse koning Harald laat verstek gaan

6 januari 2020 · Leestijd 2 min

Koning Harald van Noorwegen zal dinsdag niet deelnemen aan de opening van het Johan Sverdrup-veld. De 82-jarige vorst heeft vanwege "recente spanningen" besloten verstek te laten gaan, maakte het Noorse hof maandag bekend.

De afgelopen weken waren niet gemakkelijk voor koning Harald. Op Eerste Kerstdag werd de Noorse koninklijke familie opgeschrikt door de zelfgekozen dood van Ari Behn en vlak voor de kerstdagen kwakkelde Harald met zijn gezondheid vanwege een virale infectie.

Kritiek

De koning kreeg ook kritiek van klimaatactivisten en politici toen werd onthuld dat hij het veld zou openen. Volgens de Noorse groene partij is de opening niet iets om te vieren en werd Harald onder druk gezet om "een olieproject te steunen dat enorm bijdraagt aan de klimaatcrisis".

Energiebedrijf Equinor ASA stelt juist dat de olie op een meer milieubewuste wijze wordt gewonnen en een zeer lage uitstoot heeft. Het Johan Sverdrup-veld is sinds afgelopen oktober in gebruik. Dagelijks worden er zo'n 350.000 vaten geproduceerd.

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--