Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Noorse royals het balkon op voor nationale feestdag

17 mei 2019 · Leestijd 2 min

Grunnlovsdag, zo wordt 17 mei in Noorwegen ook wel genoemd. Dan viert het land dat in 1814 de nationale grondwet tot stand kwam. Naast de militaire parade was vrijdagmiddag ook de traditionele balkonscène met de Noorse koninklijke familie.

Koning Harald en koningin Sonja namen zoals elk jaar de moeite om op het balkon van het koninklijk paleis in Oslo te zwaaien naar het toegestroomde publiek. Ook kroonprins Haakon, zijn vrouw Mette-Marit en hun kinderen Ingrid Alexandra en Sverre Magnus waren van de partij. Zij hadden 's ochtends bij hun officiële residentie Skaugum in Asker in de ochtend een parade van kinderen ontvangen. Net als zij dragen Haakon en zijn gezin dan klederdracht.

Naast de balkonscène wordt op de nationale feestdag een militaire parade gehouden. Veel Noren starten hun dag door met vrienden en buren te ontbijten met vers brood met roerei. Natuurlijk is er ook gerookte zalm, en er wordt champagne gedronken. Verder zijn er door het hele land kinderoptochten en fanfares. 

Lees verder onder de foto's.

Discussie

De oudere zus van prins Haakon, Märtha Louise was zoals voorgaande jaren niet aanwezig. Op het moment is er discussie in Noorwegen rond de dochter van koning Harald en koningin Sonja. Deze week werd bekend dat de prinses een nieuwe vriend heeft, met wie ze een spirituele tour gaat maken door Noorwegen getiteld 'De prinses en de sjamaan'. Critici vinden dat zij haar titel voor commerciële doeleinden inzet en willen dat Märtha Louise haar titel inlevert.

Foto's: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--