Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Noorse royals nodigen overlevenden aanslagen thuis uit

4 juni 2021 · Leestijd 2 min

Koning Harald en koningin Sonja van Noorwegen hebben donderdag mensen ontmoet die de aanslagen in Oslo en op het eiland Utøya op 22 juli 2011 hebben overleefd. Vier van hen, onder wie twee strandwachten die destijds aan het werk waren, waren uitgenodigd op het koninklijk paleis in Oslo.

Omdat het dit jaar tien jaar geleden is dat de aanslagen hebben plaatsgevonden, willen leden van het Noorse koningshuis overlevenden en nabestaanden ontmoeten. Vorige week spraken kroonprins Haakon en kroonprinses Mette-Marit al met twee mensen over de impact die zij tien jaar later nog steeds voelen.

Lees verder onder de foto's.

Lisbeth Kristine Røyneland, leider van de Nationale Steungroep van de aanslagen van 22 juli, vindt het fijn dat de koninklijke familie tijd heeft vrijgemaakt om met slachtoffers en nabestaanden in gesprek te gaan. "We zijn erg blij en dankbaar dat ze oprecht om hen geven en met hen praten", laat ze weten aan de Noorse krant Dagbladet.

Anders Breivik liet tien jaar geleden explosieven afgaan voor het kantoor van toenmalig premier Jens Stoltenberg en bracht zo acht mensen om het leven. Twee uur na de bomaanslag in Oslo schoot Breivik 69 mensen dood op het eiland Utøya, waar toen een jeugdkamp van de regerende Noorse arbeiderspartij aan de gang was.

Bij de schietpartij op Utøya kwam ook een stiefbroer van de Noorse prinses Mette-Marit om. Hij was als vrijwilliger op het eiland aan het werk als beveiligingsbeambte in het zomerkamp.

Bron: ANP /  Foto's: Det kongelige hoff

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--