Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Kijk! Noorse royals vieren nationale feestdag als vanouds

17 mei 2022 · Leestijd 2 min

De Noorse koninklijke familie heeft dinsdag de nationale feestdag weer als vanouds gevierd. Vanwege de coronacrisis werd de viering de afgelopen twee jaar sober gehouden. Op 17 mei staan de Noren traditiegetrouw stil bij de invoering van de grondwet in 1814.

De nationale feestdag in Noorwegen is vooral een grote dag voor kinderen. In het hele land worden kinderoptochten gehouden en op scholen worden spelletjes gespeeld. Kroonprins Haakon, zijn vrouw Mette-Marit en hun kinderen begonnen de dag in Skaugum, waar de familie woont. Daar wachtten ze vanaf 08.15 uur de eerste groep met paraderende kinderen op.

Lees verder onder de foto's.

Kroonprinseslijk_gezin_Noorwegen_honden_feestdag
Prinses_Ingrid_Alexandra_klederdracht_Noorse_feestdag
Kroonprinses_Mette-Marit_en_prinses_Ingrid_Alexandra_feestdag_Noorwegen
Kroonprinselijk_gezin_Noorwegen_parade_feestdag_Skaugum

Later op de dag voegde het kroonprinselijk gezin zich bij koning Harald en koningin Sonja in Oslo. Daar verscheen de koninklijke familie op het paleisbalkon om te zwaaien naar de honderden passerende kinderen. Voor de balkonfoto was de traditionele kleding inmiddels ingeruild voor een nieuwe outfit. Zo was Haakon gekleed in een grijs pak en droeg hij, net als zijn vader, een zwarte hoge hoed.

Noorse_koninklijke_familie_balkonscene_feestdag

De Dag van de Grondwet wordt gezien als de grootste feestdag van Noorwegen. Voorafgaand aan de parades ontbijten veel Noren uitgebreid, vaak samen met buren en vrienden. Langs de routes wordt met Noorse vlaggetjes gezwaaid en gejoeld. Je ziet het hieronder op de foto's.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--