Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Onafhankelijk onderzoek naar koloniale stukken in Koninklijke Verzamelingen

10 november 2022 · Leestijd 2 min

De stichting die het erfgoed van het Koninklijk Huis beheert laat onafhankelijk onderzoek doen naar de koloniale herkomst van objecten in de verzameling. Dat meldt de Stichting Historische Verzamelingen van het Huis Oranje-Nassau (SHVON) waarvan koningin Máxima de voorzitter is. "Het onderzoek is essentieel bij het beantwoorden van de vraag over rechtmatigheid en rechtvaardigheid van het beheren van deze objecten", aldus de stichting

Het onderzoek naar het erfgoed van het Koninklijk Huis zal worden uitgevoerd door een commissie die is benoemd door de SHVON. Kunsthistoricus en voormalig voorzitter van het Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis Rudi Ekkart wordt de voorzitter.

De laatste jaren is veel aandacht voor de koloniale herkomst van kunststukken in Nederlandse musea. Indonesië heeft Nederland in oktober gevraagd om acht kunststukken en natuurwetenschappelijke collecties terug te geven om deze reden. Ook gaat een onafhankelijke commissie kijken naar verzoeken tot teruggave van koloniale collecties. Dit onderwerp stond ook op de agenda toen staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur) recentelijk een bezoek bracht aan Indonesië. De Indische zaal op paleis Noordeinde ligt ook onder de loep.

ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--