Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Zo geliefd is prinses Beatrix bij haar acht kleinkinderen

3 augustus 2023 · Leestijd 4 min

Prinses Beatrix, 33 jaar was ze koningin van Nederland. Een taak die ze naar haar beste kunnen heeft vervuld. Inmiddels is de prinses al tien jaar afgetreden en kan zij genieten van veel meer vrije tijd. Naast dat Beatrix nog regelmatig in het openbaar verschijnt en van haar hobby's geniet, brengt zij ook graag tijd door met haar acht kleinkinderen. En die zijn maar wat gek op hun grootmoeder!

Amalia, Alexia en Ariane, de dochters van koning Willem-Alexander en koningin Máxima, hebben een sterke band met hun grootmoeder. De drie prinsessen hebben haar zelfs de liefkozende bijnaam 'Amma' gegeven. Amma is een combinatie van de woorden 'mama' en 'oma'. 

Prinses_Beatrix_met_prinsesjes.jpg
Tijdens de inhuldiging van koning Willem-Alexander, 30 april 2013.
Beatrix_Amalia_Alexia_Ariane
2015: prinses Beatrix met Amalia, Alexia en Ariane tijdens de wintersportvakantie.

Ook heeft Beatrix veel op haar kleinkinderen gepast. In 2006, toen Willem-Alexander en Máxima nog prins en prinses waren, brachten zij eens een bezoek aan Sydney. Tijdens een gesprek met de pers vroeg een journalist hoe het met de kinderen ging. "Zij worden goed verzorgd door de koningin, dus daar hoeven wij ons geen zorgen over te maken" antwoordde prinses Máxima, doelend op haar schoonmoeder. 

Beatrix_Tavarnelle_2011
Een trotse Beatrix zet haar (klein)kinderen op de foto, Tavarnelle 2011.

Wist je trouwens dat prinses Beatrix ook een tas heeft waar haar drie kleindochters Amalia, Alexia en Ariane op afgebeeld staan? Het item kwam vorig jaar in beeld toen de oud-koningin arriveerde bij het Koninklijk Paleis Amsterdam. 

Beatrix_tas_2022

Rolmodel

Voor prinses Amalia is haar grootmoeder echt haar "rolmodel". Dat zei Amalia tijdens afgelopen zomerfotosessie in Den Haag. "Ik heb ontelbare wijze lessen van haar geleerd", aldus de prinses.

ANP-407269434

Amalia kan geen antwoord geven op de vraag welke lessen ze precies van haar oma heeft geleerd. "Te veel om op te noemen", zei ze daarover. "Naast het feit dat ze een ontzettend sterke vrouw is, is ze ook heel lief en heel hartelijk", vertelde Amalia over de persoonlijkheid van Beatrix. "En dat is naar alle kleinkinderen altijd zo geweest."

Amalia en Beatrix London
Prinses Amalia was voorafgaand aan de kroning van Charles aanwezig bij een receptie in Buckingham Palace. Daar was zij samen met haar grootmoeder, prinses Beatrix. "De receptie in Buckingham Palace was voor mij vooral echt heel bijzonder. Het was de eerste keer dat ik alleen met mijn grootmoeder samen een bezoek deed", aldus Amalia.

Prinses Beatrix weet zeker dat haar kleindochter Amalia opgroeit tot een verstandig mens. Dat vertelde ze in november tijdens een persmoment aan Blauw Bloed. Het korte interview was haar werkbezoek aan Curaçao, enkele weken voor Amalia's achttiende verjaardag.

Prinses_Beatrix_vierde_dag_Curacao.jpg

Luana & Zaria

Luana en Zaria, de twee dochters van prins Friso (1968-2013) en prinses Mabel, hebben eveneens een sterke band met hun grootmoeder. In de periode dat prins Friso in coma lag en kwam te overlijden, hebben zij veel steun aan elkaar gehad. Beatrix, op dat moment nog koningin, vloog in die periode elk weekend naar Londen om bij zoon Friso en zijn gezin te zijn. 

Lees verder onder de foto's.

Mabel Luana
De eerste foto van oma Beatrix met pasgeboren kleindochter Luana (2005).
4C.Beatrix_met_kleinkinderen.jpeg
Uitvaart_Friso_2013
Uitvaart van prins Friso, 2013.
ANP-333849598
Aan boord van de Groene Draeck, augustus 2015.
Beatrix_Mabel_Zaria
In juni 2023 wordt prinses Beatrix vergezeld door haar familie tijdens een avond uit in Amsterdam. Schoondochter Mabel en kleindochter Zaria zijn van de partij.

Eloise, Claus-Casimir & Leonore

Ook de kinderen van prins Constantijn en prinses Laurentien zijn dol op hun grootmoeder. Oudste kleindochter Eloise nam zelfs vriendinnen mee naar oma Beatrix. Ook verheugde zij zich erop om kerst te vieren op Kasteel Drakensteyn, zo liet de gravin zien op Instagram. 

Eloise kerst 2022
Eloise is klaar om Kerstmis te vieren bij oma Beatrix, december 2022.

In 2021 bekijkt prinses Beatrix, op Paleis Soestdijk in Baarn, een foto van haarzelf met kleindochter Eloise. Bij het zien verschijnt er een grote lach op Beatrix' gezicht.

Beatrix_foto Eloise_
2021: Prinses Beatrix tijdens de viering van het 65-jarig bestaan van het Prinses Beatrix Spierfonds op Paleis Soestdijk.

Claus-Casimir, de enige kleinzoon van prinses Beatrix, steekt de liefde voor zijn grootmoeder ook niet onder stoelen of banken. Op Beatrix' 85e verjaardag, afgelopen januari, deelt hij een selfie met haar. Oma en kleinzoon staan beiden breedlachend op de foto.

Beatrix en Claus-Casimir

Surprises

Binnen het gezin van prins Constantijn en prinses Laurentien is jarenlang fanatiek sinterklaas gevierd met surprises en gedichten. Jongste dochter Leonore had eens voor haar oma prinses Beatrix haar hele huis nagebouwd, vertelde prins Constantijn. Omdat Kasteel Drakensteyn achthoekig is leidde dat "tot wat architectonische problemen in de afmetingen enzo", lachte hij. "Het is niet zo makkelijk.

ANP-407268232

Beeld: ANP, @eloisevanoranje, @clausvanoranje, RVD- Jeroen van der Meyde.  

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--