Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Ontdek: De Oranjes en Duitsland

7 augustus 2020 · Leestijd 3 min

In 2017 maakte Blauw Bloed de serie 'De Oranjes en Duitsland'. Daarin ontdekt Jeroen Snel samen met Paul Rem, conservator van Paleis het Loo, de band van het Nederlandse koningshuis met de oosterburen. Komende tijd verschijnt in dit artikel elke dag een aflevering!

In de video bovenaan dit artikel kun je een compilatie zien van alle plekken waar we zijn geweest voor de serie. In de komende 12 afleveringen komen verschillende beroemde Oranje-plekken in Duitsland aan bod. Zoals Slot Dillenburg, waar in 1533 Willem van Oranje geboren werd. Er zijn natuurlijk veel meer kastelen die de revue passeren. Slot Oranienbaum in de Duitse deelstaat Saksen-Anhalt bijvoorbeeld, en het kasteel van Bad Arolsen in de Duitse deelstaat Hessen.

Geniet van deze mooie beelden!

Deel 1: Diez

In het eerste deel neemt Paul Rem ons mee naar slot Oranienstein. Albertine Agnes van Nassau, de dochter van stadhouder Frederik Hendrik en Amalia van Solms, liet dit kasteel in Diez bouwen.

Deel 2: Diez

In deze aflevering vertelt Paul Rem over prinses Henriette-Amalia, prinses van Anhalt-Dessau. Zij was de kleindochter van stadhouder Frederik Hendrik en de moeder van Johan Willem Friso. Ze woonde in Diez, in het eerdergenoemde Oranienstein. In de Stiftskerk is zij bijgezet, in een marmeren sarcofaag boven de grond. Bekijk het in onderstaande video!

Deel 3: Dillenburg

Paul en Jeroen gaan naar de Dillenburg, de burcht waar Willem van Oranje werd geboren.

Deel 4: Bad Arolsen

Paul neemt ons mee naar een plek die cruciaal is geweest in de geschiedenis van ons koningshuis.

Deel 5: Oranienbaum

In aflevering 5 staat de dochter van 'stedendwinger' Frederik Hendrik centraal. Prinses Henriette Catharina liet Oranienbaum in Duitsland bouwen. 

Deel 6: Potsdam

In deze aflevering vertelt Paul over een paleis waar koningin Wilhelmina regelmatig is geweest.

Deel 7: Berlijn

In deze aflevering staan een jonge Bernhard en Juliana centraal. Paul neemt ons mee naar het gymnasium in Berlijn waar Bernhard op school heeft gezeten.

Deel 8: Berlijn

Paul Rem vertelt over prins Frederik, de broer van koning Willem II. Hij werd geboren in Berlijn, trouwde er later met zijn nichtje Louise. Relatief onbekend, maar zeker niet onbelangrijk voor de Oranjes in de 19e eeuw.

Deel 9: Berlijn

Paul vertelt over Wilhelmina van Pruisen, de vrouw van stadhouder Willem V. Dat betekent: op naar Berlijn!

Deel 10: Stuttgart

Paul en Jeroen verdiepen zich in het leven van koningin Sophie, en reizen daarvoor af naar Stuttgart.

Deel 11: Schwerin

In de elfde aflevering gaat het over prins Hendrik, de echtgenoot van koningin Wilhelmina. Op naar Schwerin dus!

Deel 12: Hitzacker

In het laatste deel staat de echtgenote van prinses Beatrix centraal: prins Claus. Kijk snel verder!

Redactie en verslag: Arjan Mitzer

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--