Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Koning Willem-Alexander ontvangt vandaag geloofsbrieven, wat houdt dat in?

27 maart 2024 · Leestijd 2 min

We zien koning Willem-Alexander meestal aan het werk tijdens de vele bezoeken die hij in binnen- en buitenland aflegt. Maar ook achter de schermen gaan zijn verplichtingen onvermoeibaar door. Vandaag is daar een goed voorbeeld van. De koning neemt namelijk geloofsbrieven in ontvangst. Maar wat houden deze geloofsbrieven eigenlijk in? We leggen het je uit in dit artikel.

Het aanbieden van de geloofsbrieven is een maandelijks ritueel voor koning Willem-Alexander. Vandaag komen de ambassadeurs van Letland en Barbados langs. De ceremonie onderstreept dat ons land de betrekkingen met het buitenland op het hoogste niveau respecteert. En dat begint al met het vervoer: de ambassadeurs worden met een galarijtuig naar Paleis Noordeinde gereden. Al zag dit er tijdens de coronatijd wel anders uit.

Ceremonie buiten

Eenmaal aangekomen op Paleis Noordeinde, worden de ambassadeurs opgewacht door een militaire erewacht en een militaire kapel. Na het eresaluut wordt het volkslied van het land van de ambassadeur, vandaag dus de volksliederen van Letland en Barbados, gespeeld. Wanneer de erewacht is geïnspecteerd, gaan de ambassadeurs naar binnen om de geloofsbrieven te overhandigen.

Lees verder onder de foto.

koning_geloofsbrieven
Een foto uit 2019: koning Willem-Alexander ontvangt geloofsbrieven van de ambassadeur van de Kirgizische Republiek, Z.E. Muktar Djumaliev.

Wat zijn geloofsbrieven?

Het aanbieden van geloofsbrieven is een eeuwenoude ceremonie en vindt altijd plaats op een woensdagochtend. Binnen de paleismuren bieden de ambassadeurs hun geloofsbrieven aan koning Willem-Alexander aan. "In de eerste brief staat dat de voorganger van de ambassadeur teruggeroepen is", zo valt te lezen op de website van het Koninklijk Huis. "Uit de tweede brief blijkt dat de diplomaat gemachtigd is om namens zijn staatshoofd of regering te spreken."

Lees verder onder de foto.

koning_geloofsbrieven
2023: koning Willem-Alexander neemt geloofsbrieven in ontvangst van de ambassadeur van de Unie der Comoren.

Volgens traditie dragen de ambassadeurs tijdens deze ceremonie een jacquet of nationale klederdracht. Zodra koning Willem-Alexander de geloofsbrieven aanvaardt, zijn de ambassadeurs officieel in functie.

Benieuwd waar Paleis Noordeinde nog meer voor gebruikt wordt? Lees dan ons artikel: een werkdag van koning Willem-Alexander op Paleis Noordeinde

Beeld: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--