Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Zo ziet een werkdag van koning Willem-Alexander eruit op Paleis Noordeinde

14 september 2023 · Leestijd 4 min

We zien koning Willem-Alexander meestal aan het werk tijdens de vele bezoeken die hij in binnen- en buitenland aflegt. Maar ook achter de schermen gaan zijn verplichtingen onvermoeibaar door. Zoals afgelopen woensdag op Paleis Noordeinde, waar een aantal officiële ontmoetingen op de agenda stonden. We laten zien hoe een werkdag van de koning eruit kan zien en waar Paleis Noordeinde zoal voor gebruikt wordt, want Blauw Bloed keek mee achter de schermen.

Op deze woensdag begint de werkdag van koning Willem-Alexander om 09:30 uur met het in ontvangst nemen van geloofsbrieven. Ngo Huong Nam, de ambassadeur van Vietnam, bijt het spits af. Vervolgens mag de Burkinese ambassadeur Léopold Tonguenoma Bonkoungou zijn geloofsbrieven aan de koning overhandigen. Willem-Alexander draagt tijdens de plechtigheid een jacquet.

Wat zijn geloofsbrieven?

Het aanbieden van geloofsbrieven is een eeuwenoude ceremonie en vindt altijd plaats op een woensdagochtend. De nieuwe ambassadeur wordt op dat moment ontvangen op Paleis Noordeinde en ontmoet de koning. Tijdens die ontmoeting biedt de ambassadeur zijn of haar geloofsbrieven aan. In de brieven staat het vertrek van de voorganger. Er staat ook in dat de nieuwe ambassadeur, die tegenover de koning staat, de nieuwe vertegenwoordiger is van het land. 

Lees verder onder de foto.

geloofsbrieven.jpg

Op audiëntie bij de koning

Na de inontvangstneming van de geloofsbrieven maakt koning Willem-Alexander zich klaar voor het volgende punt op de agenda. Hier hoort ook een kledingwissel bij. Voor audiënties hoeft de koning namelijk geen jacquet aan. Rond 12:00 uur arriveert de Duitse Bondsraadvoorzitter Peter Tschentscher bij het Haagse paleis. In de Balkonkamer wacht koning Willem-Alexander de genodigde op. Na een kort fotomoment worden de gesprekken verder achter gesloten deuren gevoerd. 

Lees verder onder de foto's.

ANP-478114624
ANP-478114615

Het werkpaleis van de koning

Het paleis wordt niet alleen gebruikt voor officiële ontmoetingen. Noordeinde is eigenlijk het kantoor van koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Slapen doen ze er niet, maar er wordt wel wekelijks vergaderd. Ook worden de agenda's doorgenomen en uitnodigingen gelezen en in behandeling genomen. Paleis Noordeinde ligt slechts een paar kilometer bij Paleis Huis ten Bosch vandaan. Naast de auto pakt het koningspaar dan ook graag de fiets, zo vertelde koningin Máxima al eens. 

Lees verder onder de foto.

Willem-Alexander-werkkamer-kantoor-ipad.jpg

Verder wordt het paleis gebruikt voor de uitblinkerslunch, die zo'n twee keer peer jaar plaatsvindt. Ook wordt er soms een uitgebreid diner gehouden of een koningspaar ontvangen. Zoals in 2018 bijvoorbeeld, tijdens het bezoek van de Jordaanse koning Abdullah en koningin Rania aan Nederland. Vorig jaar werd, vanwege het slechte weer, ook de jaarlijkse fotosessie georganiseerd op Noordeinde. 

Lees verder onder de foto.

maximadinerjordanie.jpg

De Balkonkamer, waar dus veel officiële ontmoetingen plaatsvinden, kun je ook herkennen van deze tv-uitzending. Een paar weken voordat Willem-Alexander en Máxima koning en koningin werden, gaven zij een groot interview aan de NOS. 

Lees verder onder de video.

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Op het balkon bij Prinsjesdag

Paleis Noordeinde is naast een kantoor ook een heel bekende plek in Nederland. Denk bijvoorbeeld aan Prinsjesdag, de dag waarop de koninklijke familie na afloop van de ceremonie op het balkon verschijnt. Noordeinde is ook een belangrijke locatie voor prins Constantijn en prinses Laurentien. Na de huwelijksvoltrekking zwaaide het dolgelukkige paar namelijk vanaf het balkon van Paleis Noordeinde naar de menigte. 

Lees verder onder de foto's.

Prinsjesdag-22-Balkon
Prinsjesdag 2022: Prinses Amalia maakt haar debuut op Prinsjesdag.
Huwelijksdag_Constantijn_en_Laurentien.jpg

Bijzondere plek voor koning Willem-Alexander 

In het hart van Paleis Noordeinde ligt de Grote Balzaal. Dit is een bijzondere plek voor koning Willem-Alexander. Op 30 maart 2001 mocht hij daar zijn verloofde Máxima voorstellen aan het Nederlandse volk. Na de officiële bekendmaking lopen Willem-Alexander en Máxima langs het publiek, die vol enthousiasme bij het paleis staan te wachten. 

Verlovingsring.jpg
De verlovingsjurk van Máxima is al onvergetelijk te noemen. Het klassieke rode jurkje waarin we haar
De verlovingsjurk van Máxima is al onvergetelijk te noemen. Het klassieke rode jurkje waarin we haar voor het eerst Nederlands hoorde praten werd direct gewaardeerd.

Zo, nu weet je hoe zo'n werkdag van koning Willem-Alexander er ongeveer uitziet. 

Foto's: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--