Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Ook Elizabeth voelt de economische crisis

25 september 2020 · Leestijd 2 min

De inkomsten voor de Britse koninklijke familie zijn flink gedaald door de coronacrisis, zo blijkt uit de verantwoording van de familie over hun inkomsten en uitgaven.

Het budget dat bestemd is voor reparaties aan Buckingham Palace zal een tekort van 20 miljoen pond
Het budget dat bestemd is voor reparaties aan Buckingham Palace zal een tekort van 20 miljoen pond oplopen.

Volgens Michael Stevens, de 'finance director' van het koninklijk huis, loopt het hoofdbudget de komende drie jaar zo'n 15 miljoen pond (16,4 miljoen euro) mis. Dat komt vooral doordat veel residenties normaliter openstaan voor toerisme, maar nu vanwege de coronacrisis hun deuren moesten sluiten. Ook een budget dat bestemd is voor grote reparaties aan Buckingham Palace, het hoofdverblijf van de koningin in Londen, zal een tekort van 20 miljoen pond (21,9 miljoen euro) oplopen.

De belastingbetalers hoeven het tekort niet op te hoesten, aldus Stevens. Hij wil mensen die juist in deze tijd wellicht minder of geen werk hebben, daar niet voor laten opdraaien. Daarom is het koninklijk huis onder andere bezig met het bevriezen van bepaalde lonen en nieuwe aanwervingen en moeten niet-essentiële uitgaven verminderd worden. Op die manier moeten het verlies gecompenseerd worden.

Het koningshuis kostte de Britse belastingbetaler in 2019/2020 zo'n 69,4 miljoen pond (75,9 miljoen euro), dat is 2,4 miljoen pond (2,6 miljoen euro) meer dan het jaar ervoor.

Tripje van prins Charles

Charles biedt zijn condoleances aan aan de Omaanse Sultan Haitham bin Tariq Al Said.
Charles biedt zijn condoleances aan aan de Omaanse Sultan Haitham bin Tariq Al Said.

Uit de verantwoording blijkt ook dat het korte tripje dat Prins Charles naar Oman maakte zo'n 210.000 pond (229.000 euro) kostte. In januari vloog Charles voor een dagje naar het land om zijn steun te betuigen vanwege de dood van Sultan Qaboos bin Said.

In het jaarverslag worden meerdere vliegkosten gemeld die het afgelopen jaar zijn gemaakt. Daaronder vallen ook de ruim 15.000 pond (16.400 euro) voor het bezoekje van de in opspraak geraakte prins Andrew aan een golfclub in Noord-Ierland. Het bijwonen van een rugbywedstrijd in Rome door prinses Anne kostte de familie een ruime 16.000 pond (17.500 euro).

Prins Harry en Meghan vlogen vorig jaar september naar Zuid-Afrika, waarbij Harry ook Botswana, Angola en Malawi aandeed. Die reis kostte zo'n 245.000 pond (268.100 euro). De trip kwam groot in het nieuws omdat de hertog en hertogin van Sussex er hun rechtszaak tegen verschillende tabloids aankondigden.

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--