Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Royals op vakantie: Oostenrijk

7 juli 2023 · Leestijd 4 min

Waar gaan de royals op vakantie in de zomer en wat voor uitstapjes maken zij daar? Deze zomer gaan we langs verschillende vakantielanden in Europa en kijken we welke royals hier op vakantie gaan. We beginnen met het land Oostenrijk, waar onder andere de Oranjes af en toe te vinden zijn voor een trip.

Bij Oostenrijk denken we aan bergen, sneeuw en wintersport. Geen wonder dat ook veel royals het Alpenland weten te vinden voor een vakantie op de lange latten. De Oranjes zijn sinds het einde van de jaren veertig graag geziene gasten in Oostenrijk. Aanvankelijk verblijven koningin Juliana, prins Bernhard en hun dochters in Sankt Anton, maar vanaf 1961 kiezen ze voor Gasthof Post in Lech.

ANP-322531421
ANP-374060378
Juliana en Bernhard op skivakantie in Lech.

Ook andere royals brengen graag de wintersport door in de Alpen. De Britse koning Charles is regelmatig in Klosters (in Zwitserland) gesignaleerd, prinses Caroline van Monaco heeft een chalet in Zürs en wijlen prinses Diana kwam met haar zonen William en Harry graag in Lech. In zijn boek Spare schrijft Harry dat hij als kind ervan droomde om in Lech te gaan werken. Als skileraar, of in het fondue-restaurant waar hij met zijn moeder kwam.

ANP-305005155

Maar ook in de zomer is Oostenrijk een prima vakantiebestemming. Kort na zijn vijftigste verjaardag, in mei 2017 gaat Willem-Alexander met Máxima en de prinsessen een weekje naar de regio Salzkammergut. Daar genieten ze van een vaartocht op de Altaussee en van uitstapjes naar Seewalchen am Attersee en Salzburg. Omdat het een privébezoek is, mogen er geen foto’s worden gemaakt. Wel weten we dat ze in Salzburg de Dom en de Sint-Peterskerk bezoeken en dat er bij hotel-restaurant Goldenen Hirsch een lunch op het programma staat.

sarah-mutter-Ci-aV-AIwGQ-unsplash
Salzburg in Oostenrijk.

Staatsbezoeken en officiële bezoeken 

Mogelijk reizen ook andere Europese vorstelijke families in de zomer naar Oostenrijk, maar daar is eigenlijk niets over bekend. Voor beelden van royals in Oostenrijk kunnen we ons dus het beste richten op staatsbezoeken en officiële bezoeken.

Het leuke is dat op het programma van deze bezoeken locaties staan waar je als gewone burger ook naartoe kunt. Bijvoorbeeld de Hofburg in Wenen, eeuwenlang de winterresidentie van de Habsburgse keizers. Sinds 1945 is het de officiële residentie van de Oostenrijkse president en daarom is dit een plek waar veel officiële bezoeken en staatsbezoeken beginnen. Koning Felipe en koningin Letizia van Spanje worden in januari 2022 op de Hofburg ontvangen door de Oostenrijkse president Alexander van der Bellen. Een half jaar later brengen koning Willem-Alexander en koniningin Máxima een staatsbezoek aan Oostenrijk, dat ook begint bij de Hofburg.

Lees verder onder de foto's. 

Felipe en Letizia Wenen
Felipe en Letizia bij de Hofburg.
Felipe en Letizia Wenen
Willem-Alexander en Máxima Wenen
Willem-Alexander en Máxima bij de Hofburg.
Willem-Alexander en Máxima Wenen

Een andere toeristische locatie die het Nederlandse koningspaar in Wenen bezoekt is Museum Belvedere. Niet om in alle rust te genieten van de schitterende schilderijen – van onder andere Gustav Klimt – maar voor het staatsbanket. Tijdens zijn toespraak steekt Willem-Alexander de loftrompet op de Oostenrijkse hoofdstad. ‘Wat heerlijk om weer in Wenen te zijn! De stad waar het leven als vanzelf een zwierige driekwartsmaat aanneemt. Het leven is hier verheven tot kunst. En kunst is hier leven!’

Willem-Alexander en Máxima Wenen
Willem-Alexander en Máxima Wenen

Voor wie geïnteresseerd is in het leven van de beroemde keizerin Elisabeth – beter bekend als keizerin Sissi –, mag een bezoek aan Slot Schönbrunn zeker niet ontbreken. Schönbrunn begint als zomerresidentie voor de Habsburgse keizers, maar Sissi woont er met haar echtgenoot keizer Franz Josef het hele jaar door. Prachtig ingerichte vertrekken nemen de bezoeker mee terug naar de achttiende en negentiende eeuw, toen de Habsburgers machtige vorsten waren.

Schönbrunn
Slot Schönbrunn in Wenen.

De tijden zijn veranderd, maar nog steeds is Oostenrijk een vorstelijke vakantiebestemming!

Foto's: ANP 

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--