Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Op en top schitteren: Máxima's mooiste jurken en juwelen

29 januari 2022 · Leestijd 4 min

Koningin Máxima weet als geen ander hoe ze uit moet pakken bij bijzondere gelegenheden. Samen met stijlmeester Bodo Breg en juwelenhistoricus Martijn Akkerman zetten wij zes schitterende japonnen en juwelen van Máxima op een rijtje.

Koningin_Maxima_diamanten_bandeau_diadeem.jpg

Een van Máxima's favoriete diademen is het diamanten bandeau diadeem. De grote diamanten waren oorspronkelijk onderdeel van een collier. "Maar zijn in de twintiger jaren omgebouwd tot diadeem", aldus juwelenhistoricus Martijn Akkerman. Leden van de hofhouding noemden het destijds het 'Madonna diadeem'.

Maxima_staatsbanket_Duitsland_2011.jpg

Máxima heeft dit diadeem onder andere gedragen tijdens het staatsbezoek aan Duitsland in 2011. Ze nam het kostbaar juweel mee voor het staatsbanket, waarbij ze verscheen in een sprookjesachtige avondjurk van couturier Jan Taminiau. "Een van de absolute hoogtepunten uit de garderobe van koningin Máxima", vindt stijlmeester Bodo Breg.

Máxima draagt tijdens het staatsbanket ook een diamanten armband. Benieuwd naar het verhaal achter dit bijzondere sieraad? Martijn Akkerman vertelt het je in bovenstaande video.

Inhuldigingsjurk_Maxima.jpg

In dit overzicht mogen uiteraard de inhuldigingsjurk en de saffieren tiara van koningin Máxima niet ontbreken. De koningsblauwe japon met prachtig borduurwerk - geïnspireerd op Delfts blauw porselein - is en blijft het onvergetelijke meesterwerk van Jan Taminiau.

Maxima_saffieren_tiara.jpg

De indrukwekkende tiara - met 655 briljanten en 33 saffieren - die Máxima bij de inhuldiging droeg is oorspronkelijk in 1881 gemaakt voor koningin Emma. "Het had eigenlijk een pluimpje bovenop met drie grote briljanten", vertelt Martijn Akkerman. Dat pluimpje is er voor de inhuldiging afgehaald. 

Bodo Breg: "Wat je bij Máxima heel vaak ziet - is op het moment dat ze in groot tenue, dus avondtoilet, verschijnt - is dat ze haar couture aanpast aan haar juwelen en daardoor ontstaat er een heel compleet beeld."

Maxima_staatsbanket_Buckingham_Palace.jpg

Zo besloot koningin Máxima om voor het staatsbanket op Buckingham Palace modeontwerper Jan Taminiau te vragen om een avondjurk te maken. Hij creëerde een japon met prachtig kleurverloop die de Stuart diadeem mét de Stuart diamant in volle glorie liet schitteren!

Koningin_Maxima_met_Stuart_diamant.jpg

Dit grote diadeem is in 1897 gemaakt voor de inhuldiging van koningin Wilhelmina. Haar dochter Juliana droeg het regelmatig. Koningin Máxima heeft het voor het eerst gedragen tijdens het staatsbezoek aan Groot-Brittannië. "En dat had natuurlijk een reden", vertelt Martijn Akkerman, "want de grote druppel bovenin - die altijd beschreven staat als de grote diamant - is door Wilhelmina de Stuart genoemd, omdat die in 1690 gekocht is door koningin Mary Stuart."

Voor het staatsbezoek aan Portugal wendde onze koningin zich ook tot Jan Taminiau. Hij ontwierp een groene kanten japon "om de smaragden die ze op dat moment wilde dragen ultiem tot hun recht te laten komen", vertelt Bodo Breg. 

Martijn Akkerman: "Deze smaragden zijn ooit meegekomen in de bruidsschat van prinses Wilhelmina van Pruisen, toen zij in 1766 trouwde met prins Willem V." 

Op het rokgedeelte van de smaragdgroene galajurk heeft de couturier bladeren van chiffon in 3D-effect aangebracht, die doorlopen in de weelderige sleep. Dit absolute kunstwerk van Jan Taminiau in combinatie met de echte smaragden is volgens Bodo Breg een modehuwelijk dat zeer goed geslaagd is. 

Maxima_sterdiadeem_huwelijksdag.jpg

Een trouwdag om niet te vergeten: 2 februari 2002. Máxima als stralende bruid. Waarom ze speciaal sterren op haar huwelijksdiadeem heeft laten zetten is niet echt bekend. Het zou kunnen zijn omdat de ster een gelukssymbool is. Martijn Akkerman: "De koninklijke familie heeft twee sets van vijf sterren. Eén van Emma en één van Wilhelmina. Ze zijn waarschijnlijk op het diadeem gezet om die gelukssymboliek uit te dragen."

Bruid_Maxima.png

Voor haar grote dag koos Máxima Zorreguieta voor Valentino. "Het is ondertussen bijna twintig jaar geleden maar de jurk oogt nog steeds eigentijds, fris, modern, tijdloos, über elegant", vindt Bodo Breg, "én wat een chique ontwerp!"

Ma__xima_Mellerio.jpg

Last but not least. De Mellerio parure: robijnen en diamanten. De set bestaat uit oorhangers, devant de corsage (broche), diadeem, armband en collier, en heeft volgens juwelenhistoricus Martijn Akkerman "een buitengewoon feestelijke uitstraling". Kortom, perfect om mee uit te pakken bij een koninklijk huwelijk.

En dat liet Máxima zich geen twee keer zeggen voor het bruiloftsfeest van erfgroothertog Guillaume en zijn Stéphanie. Ze pakte ook écht uit. Bodo Breg: "En een duizelingwekkend decolleté, en een rood-zilveren meesterwerk van Jan Taminiau, en een zijden bolero én de hele Mellerio-set. Stéphanie was misschien de bruid, maar Máxima was de ster."

Foto's: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--