Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Op Koningsdag alleen koninklijk gezin welkom in Eindhoven

30 maart 2021 · Leestijd 3 min

Koningsdag wordt dit jaar alleen gevierd met het koninklijk gezin. Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en hun drie dochters komen op 27 april naar de High Tech Campus in Eindhoven. De rest van de familie is vanwege de coronacrisis niet uitgenodigd. Dat heeft de gemeente Eindhoven dinsdag bekendgemaakt.

Het koninklijk gezin wordt op de High Tech Campus ontvangen in een studio waar een groot deel van het programma wordt ingevuld. Het aantal activiteiten wordt bewust beperkt gehouden om eventuele risico's te voorkomen. Het programma wordt voor een groot deel digitaal afgewerkt. Zo kan er toch contact zijn met de inwoners van Eindhoven.

Ook komt er een karavaan met verschillende typisch Eindhovense voertuigen die het verleden, heden en toekomst van de stad laten zien. Daarnaast zijn er gesprekken met designers en wordt er teruggeblikt op hoe Eindhoven in de afgelopen honderd jaar de stad is geworden die het nu is.

Koningsdag is dit jaar gewoon te zien op televisie. De NOS volgt de activiteiten van koning Willem-Alexander en zijn familie in Eindhoven die dag op de voet. 

Plannen omgegooid

De gemeente Eindhoven heeft het programma voor Koningsdag recent volledig moeten omgooien. Vanwege het oplopende aantal coronabesmettingen waren de plannen niet meer realistisch.

"We hebben altijd gezegd dat we meebuigen met corona. Wij zijn niet blind of doof voor de epidemiologische situatie. We doen wat past", zei burgemeester van Eindhoven John Jorritsma tijdens een persconferentie. Het programma is volgens hem afgelopen vrijdag herzien, maar volgens de burgemeester "niet vanuit paniek". "Dat heeft alles te maken met de oplopende cijfers. We hebben de piek nog niet bereikt."

De kans dat de programmering weer wordt opgeschaald, acht Jorritsma niet groot.

Actief

De gemeente Eindhoven hoopt Koningsdag ondanks de beperkingen door corona "nog steeds zo actief en interactief" mogelijk te maken. Waar dat haalbaar is, krijgt het koninklijk gezin ook enkele activiteiten te doen zoals die normaal gesproken altijd worden georganiseerd door gastgemeenten.

De inwoners van Eindhoven zullen net als de rest van Nederland alle activiteiten online of via de televisie moeten volgen. Burgemeester John Jorritsma zei tijdens de persconferentie dat alles bewust wordt afgeschermd "om mensen vooral thuis te laten en niet de straat op te laten gaan op hun vrije dag". Eindhoven wil daarmee voorkomen dat mensen zich gaan "groeperen".

"Wij willen laten zien dat de stad, met de technische vaardigheden die het heeft, ook digitaal feest kan vieren." Jorritsma hoopt dat iedereen "met een tompouce op schoot" op de bank meekijkt.

Toch wordt het publiek ook betrokken bij de uitzending van Koningsdag. Er wordt naar voorbeeld van de Ronde van Vlaanderen met drones boven de stad gevlogen om Eindhoven zichtbaar te maken voor de rest van het land. De gemeente hoopt dat inwoners naar de camera's zullen zwaaien.

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--