Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Oude liefde roest niet!

8 november 2019 · Leestijd 3 min

Pieter van Vollenhoven opende vrijdag het vernieuwde DAF museum in Eindhoven. Met auto's die zeker niet nieuw zijn voor de echtgenoot van prinses Margriet. "Ik heb een verleden met DAF", zo stelt hij enthousiast. Oude liefde roest niet!

Pieter van Vollenhoven maakte een groots entree bij het vernieuwde museum. Samen met de locoburgemeester van Eindhoven arriveerde hij in een zogenoemde DAF Pony, een ooit voor oorlogsdienst in Vietnam bedoelde open wagen die ruim veertig jaar dienst heeft gedaan op Het Loo. 

Lees verder onder de foto's.

Een verleden met DAF

Pieter van Vollenhoven is bekend met de 'DAFjes'. In 1966 nam hij met zijn eigen DAF personenauto deel aan de Scheveningen-Luxemburg-Scheveningen Rally.  

Onze verslaggever vroeg de professor wat hij heeft met DAF. "Ik heb een verleden met DAF", zo vertelde Van Vollenhoven. "Toen ik mij verloofde was ik slecht ter been omdat ik mijn been had gebroken. Toen hebben we later bedacht, omdat het toen een beetje beter ging en voor de mobiliteit, zou DAF niet iets kunnen zijn? Dat heeft geresulteerd dat we DAF 33 aanschaften met ontzettend veel plezier. En in die tijd, toen waren we nog niet getrouwd, maakten we ook autoreizen", voegde hij eraan toe. 

Lees verder onder de video.

Koninklijke collectiestukken

De DAF kini tijdens een tentoonstelling in 2009.
De DAF kini tijdens een tentoonstelling in 2009.

Een van de wagens die Van Vollenhoven bekeek was de DAF Kini - de speciaal ontworpen strandwagen die koningin Juliana gebruikte tijdens vakanties in het Italiaanse Porto Ercole. Willem-Alexander, naar wie de wagen is vernoemd, gebruikte de wagen bij de kennismakingstournee met verloofde Máxima in 2001.

Lees verder onder de foto.

DAF

DAF bestaat al meer dan negentig jaar. Het bedrijf werd in 1928 in Eindhoven opgericht als de Van Doorne's Aanhangwagenfabriek, en ging later over in de Van Doorne's Automobielfabriek.

In eerste instantie richtte de fabriek zich met name op de productie van vrachtwagens, opleggers en aanhangwagens, onder andere voor het Nederlandse leger. Later, in de jaren '50, experimenteerden zij zeer succesvol met de productie van compacte personenauto's. DAF maakte er ongeveer 800.000. Vandaag de dag produceert DAF alleen nog vrachtauto's. 

Bij de opening stelde Van Vollenhoven voor om op korte termijn met een nieuwe elektrische personenauto te komen. In deze tijd van duurzame auto's is plaats voor een nieuw model van de Eindhovense fabrikant. 

Nieuwe carrosserie voor het DAF museum

De tentoonstellingsruimte is uitgebreid met 1100 vierkante meter naar in totaal 7000 en het museum heeft een nieuwe entree, winkel, cafetaria en kantoorruimte gekregen.

Ook de collectie is uitgebreid. Hieraan zijn onder andere vrachtwagens toegevoegd die de afgelopen twee decennia in de DAF-fabriek zijn gemaakt. Door de uitbreiding van het vloeroppervlak is er nu ruimte voor het inrichten van wisseltentoonstellingen met voertuigen die anders nooit te zien zijn.

Jaarlijks bezoeken ongeveer 60.000 mensen het museum dat gerund wordt door 160 vrijwilligers.

Foto's: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--