Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Paleis Het Loo, het Versailles van Nederland?

11 februari 2024 · Leestijd 3 min

Het is gebouwd in opdracht van koning-stadhouder Willem III en zijn vrouw Mary en diende in die tijd als jachtverblijf en zomerpaleis: Paleis Het Loo in Apeldoorn. De tuinen van Het Loo doen denken aan de tuinen van een ander bekend koninklijk bouwwerk, namelijk het Kasteel van Versailles. Is Paleis Het Loo het Versailles van de lage landen?

Lodewijk de Veertiende gaf in de 17e eeuw de opdracht het jachthuis van zijn vader in Versailles om te laten bouwen tot een groots kasteel. Dat bouwwerk kennen we tot op de dag van vandaag als het Kasteel van Versailles.

Het Kasteel van Versailles als inspiratiebron

Het extravagante paleis met zijn gigantische tuinen diende al snel als inspiratiebron voor vele paleizen die zouden volgen. Ook bij ons eigen Paleis Het Loo zijn overeenkomsten met het Kasteel van Versailles te zien. Die zitten hem bijvoorbeeld in de plafondstukken, trapbeschilderingen en tuinornamenten. Deze zijn voor Paleis Het Loo ontworpen door de Franse ontwerper Daniël Marot. En die was dan weer een naaste medewerker van André le Nôtre, die de architect was van de landschapstuinen van het Kasteel van Versailles.

Lees verder onder de afbeelding.

Tekening Het Loo
Een tekening van Paleis Het Loo, gemaakt door Bastiaen Stopendael omstreeks 1689.

Strakke, symmetrische vormen

Ook de tuin van Paleis Het Loo vertoont gelijkenissen met de tuin van het Kasteel van Versailles. Op de website van Paleis Het Loo is te lezen dat de tuinen ooit werden aangelegd naar voorbeeld van de tuinen in Versailles. Beide tuinen kenmerken zich door de strakke, symmetrische vormen die zijn gecreëerd door het aanleggen van paden en het gebruik van grint. Kijk maar.

Lees verder onder de foto's.

Tuin Paleis het Loo
De tuin van Paleis het Loo in 2022.
Kasteel van Versailles
Een van de tuinen van het Kasteel van Versailles.

Een klein Versailles?

In 2018 vertelde marketingmanager van Paleis Het Loo Susanne te Riet in Trouw dat er inderdaad sprake is van een vergelijking tussen de twee bouwwerken. Wel wil ze toevoegen dat Het Loo minder allure heeft dan het Franse kasteel. "Het is gebouwd als buitenverblijf voor de jacht, terwijl Lodewijk de Veertiende echt wilde imponeren met Versailles". De schaal waarop het Kasteel van Versailles gebouwd is, daaraan kan Paleis Het Loo niet tippen. Maar het ontwerp en de ornamenten zijn net zo gedetailleerd en de symmetrie is net zo perfect. "Dat is geen arrogantie, soms moet je een beeld gewoon claimen", aldus Te Riet.

Paleis Het Loo
Vooraanzicht van Paleis Het Loo.

Bronnen: ANP, Trouw, Paleis Het Loo

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--