Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Paleis onthult feestelijke plannen voor jubileum Elizabeth

10 januari 2022 · Leestijd 2 min

Het 70-jarig troonsjubileum van koningin Elizabeth staat dit jaar in het teken van Britse pudding, parades en optochten. Buckingham Palace onthulde maandag de plannen voor de feestelijke dagen begin juni.

De festiviteiten beginnen op donderdag 2 juni met de Trooping the Colour-parade. Ook zullen die dag door het hele Verenigd Koninkrijk en de hoofdsteden van de Gemenebestlanden bakens worden verlicht om het jubileum te markeren. Verder staat er onder meer een groots concert op het programma.

Op zaterdag 4 juni zendt de BBC vanaf Buckingham Palace een speciaal liveconcert uit, waar "een aantal van 's werelds grootste sterren" het jubileum van de Queen zullen meevieren. Op zondag 5 juni, de laatste dag van de vieringen, staat ook een parade op het programma.

Pudding

Naast de feestelijkheden in juni worden gedurende het hele jaar evenementen georganiseerd om het platina jubileum van de koningin te vieren. Maandag ging al een wedstrijd van start waarvoor deelnemers een pudding - een gestoomde taart die geldt als traditioneel Brits dessert - ter ere van het 70-jarig jubileum moeten ontwerpen. De winnende pudding zal een belangrijk onderdeel zijn van de vieringen. De maker van de pudding zal ook worden uitgenodigd om de vieringen bij te wonen.

De 95-jarige Elizabeth hoopt de historische mijlpaal te bereiken op 6 februari. Ze werd in 1952 op 25-jarige leeftijd koningin door het overlijden van haar pas 56-jarige vader koning George VI. Haar kroning volgde een jaar later, op 2 juni 1953.

Bron: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--