Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Paleis zoekt mogelijkheid tot ridderslag Tom Moore

20 mei 2020 · Leestijd 2 min

Buckingham Palace moet de komende weken bedenken hoe de wereldberoemde Captain Tom Moore tot ridder kan worden geslagen. Op voordracht van premier Boris Johnson heeft koningin Elizabeth de honderdjarige veteraan woensdag tot 'Sir' benoemd, maar bij die titelverlening hoort ook een tik op de schouders met een zwaard.

Daarvoor organiseert het paleis zogenoemde 'investitures', waar naast ridderslagen ook lintjes worden uitgereikt door de Queen of een ander lid van de koninklijke familie.

Gezien de hoge leeftijd van 'Captain Sir Tom Moore' is het zaak daar niet te lang mee te wachten. Probleem is echter dat alle bijeenkomsten in Buckingham Palace vanwege de coronacrisis zijn afgelast, danwel uitgesteld. Dat geldt zowel voor de tuinfeesten, de zomeropenstelling als voor de plechtigheden waar onderscheidingen worden uitgedeeld.

Lees verder onder de foto.

kaarten_voor_tom_moore.jpg

Verschil met Nederlandse lintjes

De Britse koningin verschilt daarin van onder meer de Nederlandse koning die lintjes doorgaans laat uitreiken door de burgemeesters van de gemeenten waarin gedecoreerden wonen. De Queen daarentegen laat iedereen - waar mogelijk - langs komen in Londen, Windsor of Edinburgh.

Lees verder onder de foto's.

Uitreiking na de zomer

Het is nog niet bekend of de uitreiking na de zomer weer wordt opgepakt. Voor de plechtigheid wordt altijd een grote groep uitgenodigd. Iedereen wacht in het paleis op zijn of haar beurt om naar voren te komen voor een onderonsje van enkele seconden met de koningin, of haar vervanger, en om de onderscheiding of ridderslag in ontvangst te nemen. Er is al over gedacht om de decoraties dit jaar per post te versturen, maar dat zal Buckingham Palace bij 'nationale held' Tom Moore niet willen.

Bron: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--