Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Paul en de Monumenten: Soestdijk en Rheden

30 oktober 2021 · Leestijd 3 min

In de serie 'Paul en de monumenten' neemt Paul Rem, conservator van Paleis Het Loo, ons mee naar koninklijke monumenten. Vandaag: monumenten in Rheden en Soestdijk.

Paul Rem begint in Rheden, bij Arnhem. De Posbank is een groot natuurgebied bij Arnhem. Genoemd naar Gerard Pos, bestuurder bij de ANWB. Bij het Posbank-paviljoen staat een bijzonder beeld van koningin Beatrix. Bijzonder onder andere, omdat de oud-vorstin op de fiets zit en dat is ongewoon. Koningin Beatrix gaf toestemming voor het maken van het beeld. De kunstenaar die het vervaardigde, Daphné du Barry heeft volgens eigen zeggen aan de koningin gevraagd of ze te paard of op de fiets afgebeeld wilde worden. Kiest u zelf maar, zou de reactie van de koningin zijn geweest.

''Je zou bij het zien van het beeld de indruk krijgen dat prinses Beatrix van fietsen houdt. In werkelijkheid zijn er maar enkele beeldfragmenten met Beatrix op de fiets. Rond 1948 fietst zij naar de padvinderij, beelden door prins Bernhard gemaakt. Rond 1956 wanneer zij als meisje met zusje Margriet naar school gaat. En rond 1973 wanneer het gezin van Lage Vuursche naar Paleis Soestdijk fietst. Koningin Juliana in 1967 op Terschelling. Koning Willem-Alexander zien we vaker op de fiets. Bijvoorbeeld in 2015 bij de opening van een fietsfabriek.''

Paleis Soestdijk kent een lange geschiedenis. De laatste bewoners waren koningin Juliana en prins Bernhard. Na het overlijden van koningin Emma werd het paleis niet meer bewoond. Tot in 1937 prinses Juliana en prins Bernhard het betrokken als woning. Hier werd in 1938 prinses Beatrix geboren. In 1939 prinses Irene en in 1947 prinses Christina. Toen prinses Juliana in 1948 koningin werd koos zij ervoor om Paleis Soestdijk naast plek om te wonen ook er haar werkpaleis van te maken. Er werden tal van belangrijke gasten ontvangen, kabinetten beëdigd, vaatjes haring aangeboden en niet te vergeten: het was vele jaren het decor van de defilés op Koninginnedagen. Juliana en Bernard woonden er tot hun overlijden. Zo’n 67 jaar was dit hun ‘huis’. Zo noemden zij het zelf.

Beeldhouwer Kees Verkade vervaardigde het monument. Van de hand van Verkade is ook het beeld van Johnny Jordaan in Amsterdam. In 2009 onthulde koningin Beatrix het beeld. Of het lijkt mag u zelf bepalen. Een bril op een standbeeld maakt het er in elk geval niet mooier op.

In de vorige aflevering was de kijkersvraag: Adelaïde Emma Wilhelmina Therèse Prinzessin zu Waldeck und Pyrmont werd op 2 augustus 1858 op Schloss Arolsen (Duitsland) geboren. Welke nazaat van koningin Emma is de huidige hoofdbewoner van het slot. Prinses Beatrix was in juli 2008 op bezoek bij haar verre neef, zijn vrouw en hun drie zonen. Hoe is zijn naam?

Antwoord: prins Wittekind.

De winnaar van het boek ‘Monumenten voor Nassau en Oranje’ is deze week: Hette Teerhuis uit Marken

De vraag bij deze aflevering is:

In de tuinen van Paleis Soestdijk staat naast het beeld van koningin Juliana en prins Bernhard meer beelden. Een daarvan is van een toenmalige Nederlandse televisieheld in een gelijknamige serie die in 1972 en 1973 werd uitgezonden door de NCRV. Het beeld werd op 30 april 1973 overhandigd aan koningin Juliana door de hoofdrolspeler zelf. Over welke televisieheld hebben we het?

Stuur uw antwoord uiterlijk 5 november 2021 naar blauwbloed@eo.nl

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--