Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Paul en de monumenten: Willem I in Apeldoorn, Den Haag en Scheveningen

27 november 2021 · Leestijd 3 min

In de serie ‘Paul en de monumenten’ neemt Paul Rem, conservator van Paleis het Loo, ons mee naar koninklijke monumenten. Dit keer: monumenten in Apeldoorn, Den Haag en Scheveningen die koning Willem I eren. Te beginnen in Apeldoorn!

In 1913 is Nederland 100 jaar een koninkrijk. In Apeldoorn kwam men op het idee om dit te markeren met een borstbeeld van koning Willem I. Een geschenk van de bevolking van Apeldoorn aan de gemeente. Willem I resideerde op Paleis Het Loo en deed daar in 1840 afstand van de troon. Het beeld is gemaakt door beeldhouwer Pieter Puijpe, inwoner van Apeldoorn. Op de plaquettes zijn reliëfs te zien. waaronder een van de aankomst van Willem op het strand van Scheveningen, in 1813.

Den Haag

onafhankelijkheidsmonument_1813.png

Het zou maar zo kunnen zijn die je elke dag langs dit monument voorbijkomt en geen idee hebt wat voor monument dit nu eigenlijk is! Dit is het monument 1813, ook wel het onafhankelijkheidsmonument voor Willem I. Gemaakt door de heren Koelman, Van der Waayen, Jaquet en Simons. Dat zijn er veel, maar het is dan ook nogal een monument!

Bovenaan ziet u de Nederlandse maagd. In haar ene hand de vlag, in de andere de grondwet. Naast haar de Nederlandse leeuw. Daaronder de negen provincies uit die tijd. Daaronder staat Willem I, die trouw aan de grondwet zweert. Zoals koning Willem-Alexander in 2013 deed. Naast koning Willem I zien we de begrippen geschiedenis en godsdienst in personen uitgedrukt. Aan de achterkant het zogenaamde driemanschap, Gijsbert Karel van Hogendorp, Frans Adam van der Duyn van Maasdam en Leopold van Limburg Stirum. Zij maakten het mogelijk dat Willem I uit ballingschap kon terugkeren en daarvoor gaan we naar Scheveningen!

Scheveningen

De totstandkoming van het vorige beeld duurde dus bijna veertig jaarm Maar de obelisk in Scheveningen stond er in enkele maanden. Gemaakt door de heren Roodenburg, Devilliers en Van der Made. Het is de markering van de landing van Willem I, hier in Scheveningen. Met een fregat kwam hij uit Engeland en met een boerenkar werd hij het strand opgereden. Het begin het Koninkrijk. Elke vijftig jaar wordt dat herdacht, het laatst in november 2013.

Check na de foto's de prijsvraag!

Prijsvraag!

De prijsvraag bij de vorige aflevering van ‘Paul & de monumenten’ was deze:  
Willem II en Anna Paulowna kregen vijf kinderen: Willem, Alexander, Hendrik, Ernst Casimir en Sophie. Wat is de bijnaam voor zoon Hendrik?
 
Het antwoord is: ‘De Zeevaarder’. Uit de goede inzendingen, en dat waren er weer veel, is Ria Wesselink uit Diepenveen de winnaar van het boek ‘Monumenten voor Nassau en Oranje.
 
De vraag bij deze aflevering is of u de serie ‘Paul & de monumenten’ kon waarderen. Was de inhoud goed te volgen? Heeft u misschien een idee welk onderwerp/thema Paul Rem in een volgende serie zou kunnen bespreken. Er zijn geen foute antwoorden; álle inzendingen doen mee! Stuur uw reactie naar: blauwbloed@eo.nl

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--