Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Paul en de provincie: Noord-Holland (Koepelkathedraal)

22 mei 2021 · Leestijd 3 min

Paul Rem, conservator van Paleis het Loo, reist voor ons stad en land af om enkele koninklijke bezoeken in de Nederlandse provincies uit te lichten. Deze week is Paul te vinden in de Koepelkathedraal in Haarlem!

Paul is vanwege het aankomend Pinksterweekend deze week te vinden in de Koepelkathedraal in Haarlem. Hij spreek met voorzitter Wim Eggenkamp. De geschilderde ramen in de kathedraal zijn één van de belangrijkste elementen uit de kerk.

Noodglas

Wim: “In het kader van de restauratie is het ons gelukt om eigentijdse ramen in te brengen in deze kerk op plekken waar nog altijd noodglas zat wat er bij de bouw van de kerk is ingezet. Met andere woorden: dat noodglas was zeer aan vervanging toe."

Koninklijk bezoek

"We hadden het geluk dat we Jan Dibbet konden benaderen en dat hij ook ‘ja’ heeft gezegd op ons verzoek om in deze kerk glas-in-loodramen te maken. We kozen voor Jan Dibbet en tijdens het proces met hem, realiseerde we ons dat prinses Beatrix een enorme belangstelling heeft voor het werk van Dibbet. We waren dan ook heel blij dat ze inging op de uitnodiging voor de onthulling van de ramen in 2016. Daar waren we zeer vereerd mee."

Jodenvervolging

Schermafbeelding_2021-05-21_om_15.14.57.png

"De ramen hebben een diepe betekenis, zoals de bedoeling van het hele kerkgebouw natuurlijk. We wilden heel graag dat Jan Dibbet het onderwerp ‘lijden’ tot zich zou nemen, want daar is alles aan opgebouwd en gerelateerd. Dat heeft hij enorm mooi opgepakt. We hebben hem verteld over de Jodenvervolging en over het feit dat er Joden bij deze kerk moesten verzamelen en dan moesten lopen naar de treinwagons die iets verderop klaarstonden."

"We wilden graag dat daar op een of andere manier aandacht aangegeven moest worden in de ramen. Dat heeft hij voortreffelijk gedaan, met name in het raam met de Hebreeuwse letters. Dat is met name de link naar het Jodendom."

Lichtinval

"De eerste woorden van de Bijbel staan in het raam verwoord: ‘Er zij licht'. Jan Dibbet heeft dit vormgegeven en heeft daarbij ook rekening gehouden met een maximale lichtinval."

Schermafbeelding_2021-05-21_om_15.20.03.png

Dibbet wilde niet alleen de laatste woorden uit de Bijbel in de ramen kwijt. Tegenover dit raam zit een ander raam met de laatste woorden uit de Bijbel: “Maranatha”, oftewel “Kom Heer Jezus, kom.”.

Boodschap

"Bij dit alles zit natuurlijk een diepere boodschap. Enerzijds het relateren aan het lijden en aan de andere kant de Christelijke boodschap dat er na het lijden nog altijd hoop is op een beter leven, het zij hier, het zij in het hiernamaals."

Volgende week is Paul te vinden in Eemshaven en Delfzijl (Groningen)!

Bron foto's: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--