Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Paul en de provincie: Noord-Holland (na de jaren '50)

15 mei 2021 · Leestijd 3 min

Paul Rem, conservator van Paleis het Loo, reist voor ons stad en land af om enkele koninklijke bezoeken in de Nederlandse provincies uit te lichten. Deze week is Paul te vinden in Noord-Holland, in provinciehoofdstad Haarlem en hij bespreekt hier een aantal koninklijke bezoeken van na de jaren '50.

In 2017 bezoekt koningin Maxima Haarlem voor een les in de taalklas. Voor kinderen die nieuw in Nederland zijn.

Juliana 1949

Rijden de koning en de koningin voor een bezoek nu in één keer naar de plaats van bestemming, dat was vroeger anders.

Wanneer koningin Juliana in 1949 een tweedaags bezoek aan Haarlem brengt wordt zij bij de provinciegrens van Utrecht en Noord-Holland bij Uithoorn opgewacht door de commissaris van de koningin.

Bij de stadsgrens van Haarlem staat vervolgens weer de burgemeester. Zo gaat dat in die tijd. Gedoe. Het bezoek aan Haarlem is een succes. Duizenden kinderen zingen de koningin en prins een warm welkom toe.

Charlotte en Felix 1956

Groothertogin Charlotte en prins Felix van Luxemburg brengen in 1956 een staatsbezoek aan Nederland. In het Frans Hals Museum krijgt het gezelschap een diner aangeboden door de Nederlandse regering.

Het Algemeen Dagblad weet te melden dat tijdens het diner ‘grammofoonmuziek’ van Vivaldi, Haydn en Mozart ten gehore werd gebracht.

Beatrix 2013

We blijven bij het Frans Hals Museum, maar maken een enorme stap in de tijd. Van 1956 gaan we een halve eeuw verder, naar 2013.

In de maand voor haar aftreden bezoekt koningin Beatrix het museum dat dan 100 jaar bestaat. Haar bezoek begint in de Grote Kerk. En de bezoekers van dit leuke straatje, de Schagchelstraat weten het zeker: de koningin zal door deze straat naar het Frans Hals Museum lopen. Ze versieren de straat speciaal voor de koningin. Maar die is met de hofauto naar het museum gegaan.

Willem-Alexander en Máxima 2013

Ook in 2013 bezoeken de nieuwe koning en koningin Haarlem. Het einde van de provincietoer door Friesland en Noord-Holland. Ze worden hier op de Groote Markt toegezongen door onder andere Dolly Bellefleur. 

Volgende week blijft Paul nog even in Haarlem. Hij bezoekt dan de Koepelkathedraal.

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--