Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Paul en de Provincie: Zeeland, bevrijding en industrie in de kustprovincie

4 april 2020 · Leestijd 2 min

Kunsthistoricus Paul Rem reist voor ons stad en land af om alle koninklijke hoogtepunten in de provincies op te zoeken. Deze week komt Paul vanuit de kustprovincie Zeeland.

De provincie Zeeland kent een rijke geschiedenis aan koninklijke bezoeken. Zo waren koning Willem-Alexander en koningin Máxima er in augustus 2019 nog om de bevrijding van Zuid-Nederland te vieren, samen met het Belgische koningspaar. De provincie grenst immers aan Vlaanderen. 

Bevrijding Zuid-Nederland

Op dinsdag 13 maart 1945 zette koningin Wilhelmina na vijf jaar weer voet op Nederlandse bodem. Dit gebeurde in de Zeeuwse grensplaats Eede op het zuidelijkste eiland van Zeeland: Zeeuws-Vlaanderen. Een tiendaagse tocht door het bevrijde Zuid-Nederland volgde. 

Zeeuwse industrie

De Zeeuwse plaats Sas van Gent, die valt onder de gemeente Terneuzen, kreeg meerdere bezoeken van de Nederlandse royals. In het jaar 1950 van koningin Juliana en prins Bernhard tijdens hun bezoek aan de provincie. Twee jaar later bracht prins Bernhard een werkbezoek aan de suikerfabrieken in Terneuzen. Die fabrieken kregen 25 jaar eerder, in 1927, al een bezoekje van prins Hendrik.

wa-max-terneuzen.jpg

Inmiddels zijn de suikerfabrieken gesloten, maar de suikerloodsen staan er nog. Deze zijn omgebouwd tot een museum: het Industrieel Museum Zeeland. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima namen er een kijkje tijdens hun streekbezoek in 2015. 

Volgende week kun je weer genieten van een nieuwe aflevering 'Paul & de Provincie'. Kijk zaterdag 11 april naar Blauw Bloed om 19:55 uur op NPO 2. Bekijk voor nu hieronder het item van afgelopen zaterdag terug!

Foto's: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--