Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Paul en de Provincie: Zuid-Holland, de universitaire stad Leiden

21 maart 2020 · Leestijd 2 min

Kunsthistoricus Paul Rem reist voor ons stad en land af om alle koninklijke hoogtepunten in de provincies op te zoeken. We reizen door naar de tweede provincie in de serie: Zuid-Holland, waar Paul alles vertelt over de universitaire stad Leiden.

In Leiden staat de ouste universiteit van Nederland. Veel Oranjes hebben hier gestudeerd. Zo begon in 1956 prinses Beatrix hier aan haar studies Rechten en Sociologie. Ze woonde samen met een vriendin op de Rapenburg 45. Er was een familie die voor de dames zorgde. 

Willem-Alexander poseert in 1987 in zijn studentenstad Leiden, links voor zijn nieuwe huis en rechts
Willem-Alexander poseert in 1987 in zijn studentenstad Leiden, links voor zijn nieuwe huis en rechts voor het academiegebouw.

Haar zoon Willem-Alexander volgde haar voetsporen door in 1987, ruim dertig jaar later, ook aan deze universiteit te gaan studeren. Dit keer was er geen familie die voor de kroonprins zorgde, maar hij woonde gewoon met jongens. 

Het afstuderen van Willem-Alexander werd gevierd in Café Barrera. Soldaat van Oranje, Erik Hazelhoff-Roelfzema, woonde in het pand tijdens de oorlogsjaren. De twee poseerden voor het café in 1987, een iconisch plaatje. 

Prinses Juliana en haar studiegenoten.
Prinses Juliana en haar studiegenoten.

Het afstuderen aan de universiteit was niet voor prinses Juliana weggelegd. Zij studeerde aan de Leidse universiteit van 1927 tot 1930, maar moest van haar moeder Wilhelmina vroegtijdig stoppen omdat ze zich moest richten op andere dingen, bijvoorbeeld het voorbereiden op het koningschap.

Prins Constantijn begint in 1988 met zijn studie Rechten in Leiden.
Prins Constantijn begint in 1988 met zijn studie Rechten in Leiden.

Ook prins Constantijn en prins Floris studeerden aan de universiteit. Prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven leerden elkaar kennen in de stad en een verloving volgde. 

Volgende week kun je weer genieten van een nieuwe aflevering 'Paul & de Provincie'. Kijk zaterdag 28 maart naar Blauw Bloed om 19:50 uur op NPO 2. Bekijk voor nu hieronder het item van afgelopen zaterdag terug!

Foto's: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--