Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Pieter opent met humor Open Monumentendagen

13 september 2019 · Leestijd 2 min

Pieter van Vollenhoven heeft de Open Monumentendagen feestelijk geopend. In de Nieuwe Kerk in Zierikzee hield hij een zeer onderhoudend betoog, waarbij hij zijn aanwezige schoondochter prinses Marilène niet spaarde. Zij was aanwezig namens sponsor BankGiro Loterij.

Het was al de achttiende keer dat Van Vollenhoven dit grote culturele evenement opende. Hij had daarmee zelf de status van monument bereikt, zo vond de organisatie. "Inderdaad, ik ben zelf een monument geworden en ik ben ook aan restauratie toe", beaamde Van Vollenhoven (80).

Hij kondigde aan gedeeltelijk dezelfde toespraak te houden als in het verleden. "Monumenten veranderen ook niet, hoogstens hun bestemming." Niettemin hield hij ook een pleidooi voor de instelling van een nationaal restauratiefonds voor gemeenten. Die kunnen daarmee geholpen worden om hun naar schatting 60.000 monumenten in stand te houden. Voor rijksmonumenten is er al het Nationaal Restauratiefonds, waarvan Van Vollenhoven 27 jaar voorzitter is geweest.

Plekken van plezier

Over het thema van de Open Monumentendagen 2019 - hij maakte daar 'huizen van plezier' van - wilde hij het niet hebben, zo legde hij uit. Dit uit het oogpunt van goed risicomanagement, zo grapte Van Vollenhoven. "Mijn vrouw vroeg mij onlangs 'wat ga jij eigenlijk doen in Zierikzee?' Toen ik iets zei over 'plekken van plezier' viel dat niet goed. Ik heb de passages daarover maar uit mijn toespraak geschrapt", lachte hij.

Beelden van de toespraak zijn hier te zien. 

Bron: ANP 

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--