Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Pieter van Vollenhoven: "Ik ben nu zelf een monument"

7 september 2023 · Leestijd 3 min

Pieter van Vollenhoven opent op 8 september voor de allerlaatste keer de Open Monumentendag in Zwolle. De Hanzestad is het toneel voor de landelijke opening. Pieter van Vollenhoven geeft hier het officiële startsein voor een weekend lang cultuur snuiven. De professor vindt het prima dat dit de allerlaatste keer is. "Ik ben nu zelf een monument," zegt hij in het programma Open Huis op NPO Radio 5.

De 84-jarige echtgenoot van prinses Margriet heeft de opening van Open Monumentendag in 1989 voor de eerste keer gedaan. Maar hij vindt het nu tijd om het stokje over te dragen aan een nieuwe generatie. "Ik heb 37 jaar in de monumentenwereld gezeten, dan ben je zelf een monument geworden. En dan is het natuurlijk leuk om 'het monument' te vragen, maar je moet ook eens aan de jongere monumenten denken. Ze moeten nu van dit oude bouwwerk af," grapt Pieter van Vollenhoven in het radioprogramma. 

Lees verder onder de foto.

Prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven bij herdenking Arnhem
ARNHEM - Prof. mr. Pieter van Vollenhoven woont in de Eusebiuskerk de 75e herdenking van de Slag om Arnhem bij. ANP ROYAL IMAGES PIROSCHKA VAN DE WOUW.

Hoe de professor in de wereld van monumenten is gerold? "Ik had altijd ruzie met ministers en uit al die ruzies werd mij gevraagd of ik voorzitter wilde worden van het Nationaal Restauratie Fonds, ook wel de bankier van de Rijksmonumenten." Veel ervaring had Van Vollenhoven niet. "Ik wist niets van monumenten en niets van financiën, en ik heb ja gezegd omdat ik zoveel ruzies had ," zegt hij. "En het gekke is, ik ben razend enthousiast geworden van die wereld!" Een favoriet monument kan hij niet noemen, al is hij wel "zeer enthousiast" over het behoud van de Stelling van Amsterdam. "Dat soort monumenten laat een indruk achter."  

Zelf wonen in monument Paleis Het Loo

Pieter van Vollenhoven weet als geen ander hoe het is om in een monument te leven, want hij heeft in de rechtervleugel van Paleis Het Loo gewoond. "Je moet je voorstellen dat maar een klein deel van het paleis van water en elektra was voorzien en de rest werkte nog met lampetkannen." Ook de grootte van het paleis, waar vroeger veel meer mensen woonden, viel de professor op. "Het was veel meer een hotel dan een privéwoning." Tegenwoordig woont hij met prinses Margriet in Huis Het Loo. 

Lees verder onder de foto.

Pieter_van_Vollenhoven_bij_molen__1_.jpg

Of de professor als "monument" zelf inmiddels ook aan restauratie toe is? "In mijn geval bestaan er geen reserveonderdelen en dat is wel vervelend. Voor een oldtimer kun je gewoon reserveonderdelen halen, maar dat is bij mij niet het geval, dus dat is wel jammer." 

Foto's: ANP / Bron: Open Huis NPO Radio 5

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--