Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Pieter Verhoeve over brievenactie Koningsdag: "Een digitaal monument"

22 april 2021 · Leestijd 3 min

Pieter Verhoeve (39), voorzitter van de Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen, organiseerde samen met verschillende Oranjeverenigingen door heel Nederland een speciale actie voor Koningsdag: ouderen konden een brief schrijven aan de koning. Er zijn al veel brieven binnengekomen, die Verhoeve op Koningsdag zelf aan de koning mag overhandigen.

Het idee van een brief schrijven aan de koning bestaat al langer. Zo konden kinderen vorig jaar een brief schrijven. Dat was een groot succes en ook nog corona-proof. Er werd besloten om dit jaar weer eenzelfde actie te houden, alleen nu voor ouderen. Verhoeve: “Ouderen hebben ons land groot gemaakt en we willen ze eren door ze een brief te laten schrijven. In deze coronatijd wordt er soms best wel lelijk gedaan over en naar ouderen. Zo zeggen mensen bijvoorbeeld dat ze het niet eerlijk vinden dat ze voorrang krijgen bij vaccinatie, zijn ze te duur en zouden we voor hen binnen moeten blijven.”

Inmiddels zijn er al honderden brieven ingezonden naar de bond en komen er dagelijks nog steeds veel brieven bij. De brieven worden verzameld op postvoorhetpaleis.nl en zijn daar voor iedereen te lezen. “We hebben echt een digitaal monument gecreëerd, dat vind ik onwijs bijzonder."

Twee voorbeelden van brieven aan de koning:

Gebreide sokken

De Goudse burgemeester en voorzitter van de KBOV heeft niet alle brieven gelezen, maar wel een heel aantal. “Wat me opviel was het feit dat mensen vaak vertellen over het moment dat Willem-Alexander geboren was. ’Ik weet nog dat u geboren bent’, vertellen ze dan.” Verhoeve valt nog iets op aan de brieven: “Veel ouderen schrijven over de coronacrisis en dat ze dankbaar zijn dat ze nog in leven zijn. Ze zijn opgelucht dat ze gevaccineerd kunnen worden. Die verhalen ontroerden me echt.”

Er komen ook leuke verzoekjes binnen. “We kregen op een gegeven moment van een oudere dame de vraag of we wisten welke schoenmaat de koning heeft. Dat wisten we helaas niet. De mevrouw wilde dit graag weten omdat ze sokken wilde breien voor de koning. We hebben haar een schatting gegeven en we kregen een tijdje later een envelop met een brief en een paar rood-witte sokken. Dat vond ik zo ontzettend aandoenlijk.” Sokken zijn niet het enige wat mensen opsturen bij hun brief. Zo worden er ook koeken en folders meegestuurd. “Ook hebben we van iemand een gedichtenbundel in dialect gekregen, zo ontzettend leuk!”

Aanstaande dinsdag worden de brieven op Koningsdag door Pieter Verhoeve en een oudere uit Eindhoven persoonlijk overhandigd aan de koning.

Kan ik nog een brief insturen?

Dat is zeker nog mogelijk. Tot 27 april is het mogelijk post te sturen via deze link. Hier is ook te lezen hoe het mogelijk is fysieke post te sturen.

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--