Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Wist je dat prins Bernhard een inspiratie vormde voor James Bond?

19 mei 2024 · Leestijd 3 min

"My name is Bond, James Bond". Die quote kennen we allemaal wel en is afkomstig van de fictieve geheim agent James Bond. Maar wist je ook dat de geestelijk vader van James Bond, Ian Fleming, inspiratie haalde uit niemand minder dan prins Bernhard? In dit artikel vertellen we je er alles over.

Britse geheime dienst

In de Tweede Wereldoorlog verbleef prins Bernhard met zijn schoonmoeder koningin Wilhelmina een tijdlang in Londen. De man van prinses Juliana wilde graag inlichtingenwerk doen, maar werd als geboren Duitser door de Britten niet helemaal vertrouwd. Daarom schakelden de Britten Ian Fleming in om Bernhard in de gaten te houden. Fleming was op dat moment werkzaam voor de inlichtingendienst van het Britse leger. Al snel bleek dat de twee het goed met elkaar konden vinden. Ze hielden wel van een feestje en raakten bevriend. Tijdens hun samenkomsten dronk prins Bernhard regelmatig een droge Martini, met een opvallend detail: hij wilde hem geschud, en niet geroerd.

Lees verder onder de foto.

huwelijk-juliana-bernhard
De officiële foto van prinses Juliana en prins Bernhard op hun huwelijksdag 7 januari 1937.

Shaken, not stirred

Na de oorlog startte Fleming een carrière als schrijver en in 1953 publiceerde hij Casino Royale, het eerste van de vele boeken over James Bond die zouden volgen. In de verhalen drinkt 007 zijn Vodka Martini op dezelfde manier als prins Bernhard: shaken, not stirred.

Anjer

En er is nog een overeenkomst tussen prins Bernhard en 007: de anjer. Prins Bernhard kon je uittekenen in een pak met in het knoopsgat een anjer. En ook James Bond draagt op sommige momenten een anjer in het knoopsgat van zijn pak. In onderstaande post zie je twee screenshots uit een James Bond film. Bond draagt een wit pak, met in het knoopsgat een rode anjer.

Lees verder onder de post en foto.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen
Prins Bernhard anjer
Een pak met een anjer in het knoopsgat: het was de kleding waarin je prins Bernhard kon uittekenen.

Graaf Lippe

In de James Bond film Thunderball uit 1965, die mede is geschreven door Ian Fleming, is nog een verwijzing naar prins Bernhard te vinden. Een schurk in het verhaal draagt namelijk de naam Count Lippe, oftewel Graaf Lippe. Zou het iets te maken kunnen hebben met Bernhards achternaam, Van Lippe Biesterfeld?

Ook leuk om te lezen: Wist je dat prins William en prins Harry te zien zijn in déze bekende film?

Bronnen: ANP, X @007, EWmagazine.nl, Het Parool, Historiek.net, Alle Geschiedenis Ooit

Geschreven door

Sonja van Hal

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--