Er is bewijs: Prins Bernhard was lid van Hitlers NSDAP
Er is nieuw bewijs dat prins Bernhard lid was van de NSDAP. Dat schrijft historicus Flip Maarschalkerweerd in zijn nieuwe boek 'De Achterblijvers'. Dat zegt hij niet zomaar, want de oud-directeur van het Koninklijk Huisarchief heeft de originele NSDAP-lidmaatschapskaart gevonden in het privéarchief van Bernhard.
Maarschalkerweerd vond de kaart op paleis Soestdijk in het privéarchief van de prins. Als opdracht moest de historicus na het overlijden van prins Bernhard in 2004 zijn archief inventariseren, waarna hij op deze vondst stuitte.
Het is opmerkelijk dat de lidmaatschapskaart gevonden is, omdat de prins tot aan zijn overlijden altijd heeft ontkend lid te zijn geweest van de politieke partij van Adolf Hitler. In gesprek met de Volkskrant vlak voor zijn dood zei de prins: "Ik kan met de hand op de Bijbel verklaren: ik was nooit een nazi. Ik heb nooit het partijlidmaatschap betaald, ik heb nooit een lidmaatschapskaart gehad."
Lees verder onder de foto.
Deze uitspraak was opvallend, omdat er door historici Gerard Aalders en Coen Hilbrink in de Verenigde Staten in 1996 al een kopie van Bernhards lidmaatschapskaart was gevonden. Hun bevindingen schreven zij destijds op in het boek 'De Affaire Sanders'. Nu is ook het originele exemplaar naar boven gekomen.
Op het bewijsstuk staat dat prins Bernhard zijn lidmaatschap opzegde toen hij zich in 1936 verloofde met prinses Juliana.
Lees verder onder de foto.
Historici zijn niet verrast over vondst
Voor historici is het geen verrassing dat het bewijsstuk is gevonden. David Barnouw, historicus en voormalig voorlichter van het NIOD, het instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies, noemt het nieuws dan ook geen bom, maar eerder een "vuurwerksterretje".
Dat beaamt ook oorlogsboekenschrijver en journalist Ad van Liempt. Volgens het ANP heeft hij zijn "schouders opgehaald" toen hij het bericht las. "Het zal nieuws zijn voor de mensen die het nog niet wisten, maar voor de rest bevestigt het wat we al wisten." Van Liempt en Barnouw verwachten ook nu geen "grote gevolgen" voor de koninklijke familie.
Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) denkt hier anders over. De organisatie, die zich onder andere inzet voor de belangen van Joden, wil dat de regering een officieel onderzoek instelt naar het oorlogsverleden van prins Bernhard.
Particuliere archief van het Koninklijke Huis wordt verder geopend
Gisteren werd al bekend dat koning Willem-Alexander het particuliere archief van het Koninklijk Huis verder laat openen. Hierdoor is de gehele regeerperiode van koningin Wilhelmina vanaf 1 januari 2024 toegankelijk voor onderzoek. Daar vallen ook de oorlogsjaren onder, die Wilhelmina in Londen doorbracht. Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst hecht Willem-Alexander "grote waarde aan onafhankelijk onderzoek en het belang van kennis van het verleden, ook aangaande de rol en positie van het Huis Oranje-Nassau in de geschiedenis van Nederland."
Foto's: ANP