Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Prins Carlos herdenkt vader met bijzondere boodschap

18 augustus 2020 · Leestijd 3 min

Prins Carlos heeft zich dinsdag ter gelegenheid van de tiende sterfdag van zijn vader Carlos Hugo van Bourbon-Parma in een bijzondere boodschap gericht tot de carlisten in Spanje. In de verklaring staat hij stil bij de verdiensten van zijn op 18 augustus 2010 in Barcelona overleden 'aita'.

Volgens Carlos heeft zijn vader zich altijd persoonlijk verbonden gevoeld met de zaak van de carlisten en "met de strijd voor sociale rechtvaardigheid die het impliciet met zich meebracht en die hij altijd verdedigde." In de lange jaren van strijd tegen de Franco-dictatuur voelde Carlos Hugo, die in 1964 trouwde met prinses Irene, "de hartstocht en absolute toewijding van de carlisten aan hun legitieme dynastie en aan hun vrijheden." Carlos schrijft dat hij na het overlijden van zijn vader die historische nalatenschap en toewijding heeft overgenomen.

De carlistische beweging is in de negentiende eeuw ontstaan uit een geschil over de troonopvolging na de dood van koning Ferdinand VII (1784-1833), waarbij diens broer Don Carlos zichzelf bestempelde als legitieme troonopvolger in plaats van Ferdinands dochter Isabel II. Er waren ook ideologische geschillen, zoals over de rechten van de verschillende delen en volken van Spanje, tussen de 'legitimisten' en de aanhangers van de koningin en in de loop van de eeuw waren er verschillende 'carlistische oorlogen'.

De aanspraken kwamen in de twintigste eeuw terecht bij de familietak Bourbon-Parma, met in de jaren zestig Carlos Hugo aan het hoofd. "Mijn vader, Carlos Hugo, zou een goede koning voor de Spanjaarden zijn geweest", aldus zoon prins Carlos in zijn boodschap. Dictator Franco koos uiteindelijk voor herstel van de monarchie via de lijn van Isabel, waardoor in 1975 Juan Carlos koning werd en Carlos Hugo de actieve strijd opgaf, maar niet zijn aanspraken.

Heilige missen

Prins Carlos, die zegt zijn werk uit te voeren met de steun van zijn broer Jaime en zussen Margarita en Carolina, staat in zijn verklaring ook stil bij zijn eerder dit jaar in Parijs aan het coronavirus overleden tante prinses Maria Teresa, een van de trouwste medestrijders van zijn vader. "Ze is een voorbeeld van absolute toewijding voor anderen en gericht op het zoeken naar rechtvaardige en sociale oplossingen voor de volkeren."

Op verschillende plaatsen in Spanje worden dinsdag heilige missen gelezen ter ere van Carlos Hugo en ook Maria Teresa. Dat gebeurt onder meer in Pamplona, Madrid, Tarragona en Valencia. Ook in het Italiaanse Parma, waarvan Carlos Hugo titulair hertog was, is in de 'Basilica Magistrale Constantiniana di Santa Maria della Steccata' een herdenkingsmis.

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--