Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Prins Charles aanwezig bij afschaffing monarchie op Barbados

30 november 2021 · Leestijd 3 min

De Britse prins Charles was dinsdag aanwezig bij de inauguratie van Dame Sandra Mason als eerste president van Barbados. De ceremonie waarmee het land officieel een republiek is geworden, vond om middernacht plaats in de hoofdstad Bridgetown, op de Onafhankelijkheidsdag van de eilandstaat.

Daarmee heeft het Caribische eiland officieel afscheid genomen van de Britse koningin Elizabeth II als staatshoofd. Het eiland blijft als republiek onderdeel van het Britse Gemenebest.

Charles keek toe hoe de koninklijke standaard, de persoonlijke vlag van Elizabeth II, werd neergehaald en de nieuwe republiek Barbados werd uitgeroepen. Het is een stap waarvan republikeinen hopen dat het als voorbeeld dient voor andere voormalige Britse koloniën die Elizabeth nog als staatshoofd hebben.

Met een toespraak onderstreepte de Britse troonopvolger nog eens de voortdurende vriendschap tussen de twee landen, ondanks de centrale rol die Groot-Brittannië speelde tijdens de trans-Atlantische slavenhandel. Koningin Elizabeth zelf had felicitaties overgebracht aan Mason en aan alle inwoners van Barbados die ze veel geluk, vrede en welvaart toewenste.

Queen Elizabeth heeft zich altijd op het standpunt gesteld dat de verschillende landen zelf bepalen welke staatsvorm ze wensen. Behalve van het Verenigd Koninkrijk is Elizabeth onder meer koningin van Australië, Canada en Nieuw-Zeeland en een hele trits voormalige Britse koloniën in het Caribisch gebied.

Koningin Elizabeth heeft de nieuwe president en alle inwoners van Barbados gefeliciteerd met het feit dat de Caribische eilandstaat officieel een republiek is geworden.

"Bij deze belangrijke gelegenheid en uw aantreden als de eerste president van Barbados, feliciteer ik u en alle Barbadanen van harte", schrijft de Britse koningin, die sinds middernacht officieel geen staatshoofd meer is van het eiland. In de verklaring memoreert ze ook haar eerste kennismaking met Barbados. "Ik bezocht uw prachtige land voor het eerst aan de vooravond van de onafhankelijkheid begin 1966 en ik ben erg blij dat mijn zoon vandaag bij u is."

Prins Charles was dinsdag aanwezig bij de inauguratie van Sandra Mason als eerste president van Barbados. De ceremonie waarmee het land de Britse monarchie vaarwel zei en officieel een republiek werd, vond om middernacht plaats in de hoofdstad Bridgetown, op de Onafhankelijkheidsdag van de eilandstaat.

Barbados is al sinds 30 november 1966 onafhankelijk van Groot-Brittannië. Het eiland bleef echter onder het koninkrijk vallen. Barbados blijft wel onderdeel van het Gemenebest.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--