Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Zó wordt prins George door zijn ouders klaargestoomd voor zijn toekomstige rol

3 maart 2024 · Leestijd 3 min

Hij is pas 10 jaar oud, maar zijn toekomst is duidelijk: ooit zal hij zijn vader opvolgen als koning van het Verenigd Koninkrijk. We hebben het natuurlijk over prins George, de oudste zoon van prins William en zijn vrouw Catherine. Hoe stomen zijn ouders hem klaar voor zijn toekomstige rol?

Prins William en zijn vrouw Catherine hebben als toekomstig koningspaar van het Verenigd Koninkrijk vele taken in hun pakket, maar het grootbrengen van de toekomstige Britse koning staat bovenaan hun lijst. In Robert Hardmans boek 'The Making of a King: King Charles III and the Modern Monarchy' beschrijft de auteur hoe prins William en zijn vrouw dat aanpakken.

Een belangrijke taak

Prins William ziet het grootbrengen van de toekomstige koning als zijn belangrijkste taak. Hij en zijn vrouw Catherine willen de overgang naar koninklijke werkzaamheden en verplichtingen voor prins George zo soepel mogelijk laten verlopen. "Prins William probeert het 'normaal' te maken. Ze ontkennen niet dat dit George zijn toekomst is en denken er veel over na", beschrijft Hardman. Naast prins George krijgen natuurlijk ook de twee andere kinderen van prins William en zijn vrouw, prinses Charlotte en prins Louis, later in hun leven te maken met koninklijke verantwoordelijkheden. "Het is iets dat ze moeten begrijpen en dat onderdeel van hun leven zal worden", aldus Hardman. Zowel prins William als Catherine, de prinses van Wales, zijn zich daar erg van bewust.

Lees verder onder de foto.

George, Louis en Charlotte trooping the colour
Prins George, prins Louis en prinses Charlotte in 2022.

Daarnaast vinden ze het belangrijk dat George wordt betrokken bij zijn voorbereiding. Voorafgaand aan Georges optreden als page of honour tijdens de kroning van zijn opa, koning Charles, hebben prins William en zijn vrouw Catherine zich ervan verzekerd dat hij zich comfortabel genoeg voelde om dit te doen.

Lees verder onder de foto.

pageofhonour
Prins George is Page of Honour tijdens de kroning van koning Charles.

Hoe ging dat in het verleden?

Hoe anders was het vroeger, toen koning Charles nog een prinsje was. Zijn toekomst werd volgens Hardman grotendeels bepaald zonder hem erbij te betrekken. "Het was voor hem bepaald en er werd hem verteld wat hij moest doen." Zo werd voor hem besloten naar welke scholen hij zou gaan en dat hij zich bij de marine zou voegen. Decennia later was er voor zijn zoon prins William meer autonomie. Hij mocht meebeslissen over zijn opleiding, rol in het leger en zijn koninklijke verantwoordelijkheden. En volgens Hardman is dat precies wat prins William ook wil voor zijn oudste zoon.

Lees verder onder de foto.

William en George muziek
Prins George met zijn vader prins William.

Wijlen koningin Elizabeth speelde een grote rol in het voorbereiden van prins William op zijn toekomstige taak. Maar ook dat ligt anders voor koning Charles, legt Hardman uit. "Hij zou het geweldig vinden als hij ervoor gevraagd werd, maar ik denk dat deze verantwoordelijkheid vooral bij de ouders van George ligt".

Ook leuk om te lezen: dit is de reden dat Britse prinsjes vaak korte broeken dragen.

Bronnen: 'The Making of a King: King Charles III and the Modern Monarchy' van Robert Hardman / ANP Standaard

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--