Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Deze prins werd nét geen koning: wie is Hassan van Jordanië?

26 februari 2024 · Leestijd 2 min

Het had niet veel gescheeld, of prins Hassan was koning geweest van Jordanië. De prins had zich jaren voorbereid op zijn toekomst als koning, maar werd op het laatste moment vervangen door zijn neef. Maar wat weten we over deze Jordaanse prins?

Prins El Hassan bin Talal wordt in 1947 geboren in Jordanië. Hij is de zoon van wijlen koning Talal (1909-1972) en koningin Zein. Talal was koning vanaf 1951, maar werd door ziekte een jaar na zijn kroning opgevolgd door zijn oudste zoon en de broer van Hassan, Hussein. In 1965 wordt Hassan door koning Hussein benoemd tot de kroonprins van Jordanië.

Voormalig toekomstig koning

Prins Hassan draagt de zeldzame titel 'voormalig toekomstig koning'. Hij blijft namelijk troonopvolger tot 1999, het jaar waarin koning Hussein komt te overlijden. Een paar dagen daarvoor, als Hussein ernstig ziek is, wijst hij zijn eigen zoon Abdullah aan als troonopvolger. Hem kennen we nu als koning Abdullah II.

Lees hier het sprookjesachtige liefdesverhaal van koning Abdullah en koningin Rania.

Lees verder onder de foto.

Koning Abdullah II
Koning Abdullah II.

Vrijheid van godsdienst

De Jordaanse prins is dus geen koning geworden, maar hij zit zeker niet stil. De prins is betrokken bij verschillende organisaties die het interreligieuze dialoog bevorderen. In 2014 ontvangt de prins de award voor Vrijheid van Godsdienst. De prins krijgt deze prijs omdat hij zich inzet voor het verbeteren van het begrip tussen de islamitische en de westerse wereld.

Lees verder onder de foto's.

Prins Hassan
Prins Hassan ontvangt voor het bevorderen van dialoog tussen christenen, joden en moslims, de award voor Vrijheid van Godsdienst.
prins hassan

Gezinsleven

Als Hassan 21 jaar oud is, in 1968, trouwt hij met de Indiase Sarvath Ikramullah. Het stel kent elkaar al heel lang. Hassan en Sarvath ontmoeten elkaar voor het eerst in Londen in 1958, wanneer ze allebei nog kinderen zijn. Samen krijgen ze vier kinderen, prinses Rahma, prinses Sumaya, prinses Badiya en prins Rashid.

Hassen en Sarvath
Hassan met zijn vrouw Sarvath in 2010.

Op 1 juni 2023 stapt het neefje van Hassan en de kroonprins van Jordanië, Hussein, in het huwelijksbootje met Rajwa. Tijdens een feest ter ere van deze koninklijke bruiloft poseert prins Hassan samen met zijn familie voor een officiële foto.

bruiloft kroonprins Hussein
Tijdens een feest ter ere van de bruiloft van kroonprins Hussein poseert de familie voor een officiële foto. Op de foto staan v.l.n.r. prins Rashid, koning Abdullah, prins Hassan, kroonprins Hussein en prins Hashem.

Foto's: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--