Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Prins Pils: Zo was koning Willem-Alexander in zijn studententijd

2 september 2023 · Leestijd 3 min

Afgelopen donderdag eindigde koning Willem-Alexander en koningin Máxima hun streekbezoek aan de Gelderse Vallei met een bezoek aan de studentenvereniging SSR-W in Wageningen. Tijd om terug te blikken op de studententijd van onze eigen koning, die in zijn jongere jaren ook wel 'Prins Pils' werd genoemd.

Het is geen geheim dat onze koning in zijn jongere jaren zich heeft verzet tegen zijn rol als kroonprins. Hij geeft in een interview met Wilfried de Jong ter ere van zijn 50ste verjaardag toe dat hij de grenzen heeft opgezocht, onder andere met leuke feestjes en alcohol. Daarmee duidt de koning waarschijnlijk op zijn studententijd in Leiden, waar hij van 1987 tot 1993 geschiedenis studeerde. 

In het leger 

Voor zijn studententijd vervult de kroonprins zijn dienstplicht bij de Koninklijke Marine. Daar ontwikkelt hij in de twee jaar dat hij daar zit (van 1985 tot 1987) zijn passie voor vliegen. In het interview met Wilfried de Jong geeft hij aan dat de tijd in het leger erg bepalend voor hem is geweest. Dat hij door die twee jaar enorm veel discipline heeft gekregen waar hij nu als koning nog steeds profijt van heeft. 

Lees verder onder de foto. 

Willem-Alexander op zee tijdens zijn tijd bij de marine, 1986.
Willem-Alexander op zee tijdens zijn tijd bij de marine, 1986.

Studeren in Leiden 

Na zijn tijd bij de Koninklijke Marine gaat prins Willem-Alexander, toen 20 jaar oud, studeren in Leiden. Hij kiest voor een studie geschiedenis aan de Rijksuniversiteit van Leiden. De prins wilde een normale studententijd en gaat met drie huisgenoten wonen in een typisch studententhuis. 

Lees verder onder de foto. 

In 1987 danst Willem-Alexander fanatiek mee op het Tumba-festival in Curaçao.
In 1987 danst Willem-Alexander fanatiek mee op het Tumba-festival in Curaçao.

De jonge prins heeft het als student erg naar zijn zin, maar wordt daarmee wel voer voor roddelbladen die alle momenten van de feestende en studerende prins vast willen leggen. Tot zijn grote ongenoegen kreeg hij de bijnaam 'Prins Pils'.

Lees verder onder de foto. 

header-prins-pils
1988: Prins Willem-Alexander krijgt bij een bezoek aan de Amsterdamse Jordaan een glas bier gekregen en een rode zonnebril.

Een bijnaam die nogal uit de context werd getrokken. Telegraafjournalist Rob Knijff volgde de jonge prins in zijn studententijd en zegt er tegen Panorama het volgende over: "Hij was student en dronk weleens een biertje, ja. Heb jij toch ook weleens gedaan? Je moet dat drankgebruik echt niet overdrijven.”

Lees verder onder de foto. 

In de zomer van 1990 poseert de 23-jarige Willem-Alexander met zijn moeder koningin Beatrix.
In de zomer van 1990 poseert de 23-jarige Willem-Alexander met zijn moeder koningin Beatrix.

De kroonprins werd tijdens zijn studie ook lid van een studentenvereniging, Minerva. Het streekbezoek aan de Wageningse studentenvereniging moet dan ook heel nostalgisch zijn geweest voor koning Willem-Alexander. Net als elke student, sloot de prins zijn studententijd af met een scriptie. Zijn scriptie ging over de Nederlandse reactie op het besluit van Frankrijk (onder president De Gaulle) om uit de geïntegreerde commandostructuur van de NAVO te treden.

Na zijn studententijd

Willem-Alexander verdedigt zijn scriptie met succes en in 1993 ontvangt de kroonprins zijn diploma. Hij mag zijn handtekening zetten in het bekende Zweetkamertje in het oude Academiegebouw. In 2009 toonde hij nog trots zijn handtekening aan koning Carl Gustaf tijdens een bezoek aan Leiden. Zijn inscriptie wordt zelfs beschermd met een glazen plaatje. 

Lees verder onder de foto. 

studietijd
1993: Willem-Alexander zet zijn handtekening in het Zweetkamertje.

Na zijn studie besluit hij zich te specialiseren. Zijn vader, prins Claus, oppert het idee om watermanagement te doen. Van 1997 tot aan zijn inhuldiging heeft Willem-Alexander zich bezig gehouden met waterbeheer in Nederland en daarbuiten. Ook haalt hij zijn groot militair vliegbrevet bij de Koninklijke Luchtmacht. 

Foto's: ANP / KoninklijkHuis

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--