Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Prinses Alexandra: 10 weetjes over deze jarige royal

16 februari 2021 · Leestijd 3 min

De Luxemburgse royals kunnen deze dinsdag een taartvorkje prikken, want prinses Alexandra is jarig. De dochter van groothertog Henri en groothertogin Maria Teresa viert haar 30e verjaardag. Ze staat niet veel in de spotlights, dus misschien weet je niet zoveel over haar. Juist daarom hebben wij de 10 leukste weetjes opgezocht!

1. Cubaanse roots

Prinses Alexandra met haar moeder en jongere broertje Sébastien tijdens de balkonscène op de dag van de troonswisseling, 7 oktober 2000.
Prinses Alexandra met haar moeder en jongere broertje Sébastien tijdens de balkonscène op de dag van de troonswisseling, 7 oktober 2000.

Prinses Alexandra, die op 16 februari 1991 is geboren in Luxemburg, heeft een Cubaanse moeder. Groothertogin Maria Teresa kwam namelijk ter wereld in Havana op Cuba. Alexandra heeft naast blauw bloed dus ook wat Caribisch bloed door haar aderen stromen. De jarige heeft bij haar geboorte zes namen gekregen: Alexandra Joséphine Teresa Charlotte Marie Wilhelmine.

2. Pruiken

ANP-24746823.jpg

Ondanks dat wij relatief weinig te horen of te zien krijgen van Alexandra, draagt zij regelmatig een pruik om ongestoord te kunnen genieten van muziekfestivals of om gewoon even lekker te kunnen winkelen.

3. Mannen

Een familieportret gemaakt op 18 december 2000.
Een familieportret gemaakt op 18 december 2000.

Alexandra heeft vier broers. Erfgroothertog Guillaume (1981), prins Félix (1984), prins Louis (1986) en prins Sébastien (1992). Tot zover zijn dit de mannen in Alexandra's leven. Of ze op het moment een partner heeft weten we niet.

4. Reizen

Prinses Alexandra samen met haar jongere broer Sébastien.
Prinses Alexandra samen met haar jongere broer Sébastien.

De prinses houdt van literatuur en reizen. Op deze manier leert ze veel over cultuur en taal. Ze is maar liefst zes verschillende talen machtig. Naast het Luxemburgs spreekt ze Frans, Duits, Engels, Spaans en Italiaans.

5. It’s all about food

Maria_Teresa_en_Alexandra.jpg

Prinses Alexandra is net als haar moeder dol op lekker eten! Om goed op gewicht te blijven sport ze. Benieuwd naar wat ze doet aan sport? Lees dan snel verder!

6. Sportief

Prinses Alexandra samen met haar neefje Noah.
Prinses Alexandra samen met haar neefje Noah.

Alexandra is een sportieve prinses. Ze beoefent onder andere tennis, alpine- en waterskiën. Ook heeft ze lange tijd gedanst en geturnd.

7. Interesses

Prinses_Alexandra_2019.jpg

De prinses is geïnteresseerd in politiek en religie. In het Midden-Oosten heeft Alexandra ervaring op kunnen doen met journalistiek en ze bouwde internationale relaties op door stage te lopen bij de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties in New York.

8. Peetmoeder

Prinses Alexandra met haar broer Félix en nichtje Amalia.
Prinses Alexandra met haar broer Félix en nichtje Amalia.

Prinses Alexandra is peetmoeder van haar neefje Gabriel (2006) en haar nichtje Amalia (2014).

9. Vluchtelingen

Alexandra_en_haar_vader.jpg

Alexandra is net als haar ouders maatschappelijk betrokken. Ze heeft een groot hart voor haar medemens. Zo zet ze zich als beschermvrouwe van verschillende Luxemburgse organisaties in voor vluchtelingen.

10. Staatsbezoek

ANP-54380713.jpg

In november 2017 is prinses Alexandra samen met haar vader op staatsbezoek geweest naar Japan. Haar moeder bleef thuis wegens gezondheidsredenen.

We wensen de jarige prinses een fijne dag en alle goeds voor de toekomst!

Foto's: ANP / Monarchie.lu

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--